Филм за Ямбол по БНТ Свят в неделя

YAMBOL_Snimka1(1)БНТ Свят ще излъчи най-популярния филм за Ямбол в праймтайма си в неделя /28.04/ – от 15.55 ч. Програмният отдел на Националната медия е заложил на нестандартен ход. Когато всички останали телевизии ще са на християнска тематика, тя ще разказва за богатото ни духовно наследство от античното езичество.

Предвидени са и две повторения, съобразени със зрителите в Америка – от 02.55 ч. В неделя срещу понеделник и от 01.10 в понеделник срещу вторник. Както е известно, БНТ Свят е достъпен за американските зрители чрез сателит DSC_3677и за тях двете повторения съответно ще са в 8 в шест вечерта. Филмът на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп е от най-популярната поредица за документални филми на БНТ „Световните градове на България”.

Кабиле е древен тракийски град, основан през IV в. пр. н.е. в подножието на Зайчи връх. Той е и едно от най-мистичните места в цяла Европа. От траките през римляните и българите Зайчи връх е център на загадъчни и страховити ритуали през всички тези векове. Именно непреодолимия инстинкт за общуване с Отвъдното на всеки човек занимава авторите на филма – режисьора Степан Поляков и сценариста Александър Перпелиев. Траките DSC_3620 (2)разглеждат раждането като смърт, а Смъртта като начало на живота. Точно затова те плачат по време на рождение и пируват на погребение, разказва Перпелиев.

Наричат Ямбол „Най-магическият град на Европа”. Кукери, бабугери, станчинари, дервиши, джамалари, друиди – всички те са от извънземния народ на предсказателите. Борци с лошото и пазители на семейните традиции. Този филм ще ви покаже щастието, страховете, дори кошмарите на вашите прадеди. И това не е ужасът, че може да сте от село – не, става дума за студа от пещерите. Вижте какво става отвъд YAMBOL still 001страховете ви, шегува се режисьорът Поляков.

В сюжетната линия е преплетена и съдбата на най-известния български художник – ямболецът Жорж Папазов. Мнозина изкуствоведи го причисляват към основателите на сюрреализма, макар той винаги да е отричал това. Прекарал по-голямата част от живота си във Франция, той участва в общи изложби с Пикасо, Миро, Масон, Дерен… Философията на исихазма и кукерската естетика чудновато се преплитат в творчеството на Волния стрелец на сюрреализма, както го нарича европейската критика.

Всичко това се оказва, че е концентрирано край „Най-магическият град на България” – Ямбол.

 

 

 

„Ямбол – градът на живата магия”,

БНТ СВЯТ:

Неделя 28 април, 15.55 ч.

Понеделник, 02.55 ч.

Вторник, 01.10 ч.

34 мин., full HD, англ. език с БГ субтитри

Режисьор: Степан Поляков

Сценарист: Александър Перпелиев

Главен оператор: Момчил Александров

Композитор: Симеон Германов

Изпълнителен продуцент: Вивиан Бояджиева

Продуцент: Степан Поляков

В ролите: Константин Зайков, Горо Горов и др.

Диктор: Джонас Толкингтън

 

About the Author :