Фермата на Ана Петрова от Болярово – с възстановена регистрация

Ямбол, 20.06.2020 г.

Регистрацията на обекта на Ана Петрова от Болярово, която преди две години не допусна стадото й да бъде унищожено, заради огнище на чума по дребните преживни животни, е възстановена. Това стана само ден след като Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на директора на Областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за заличаване на овцефермата.

Стадото се състои от близо 300 животни. Въпреки заповедите за унищожаването им и заличаване на фермата през 2018 г., Ана Петрова продължи да ги отглежда, а стадото бе бранено дори от доброволци. Продукцията тя продава на приятели. Фермерката предстои да се консултира с адвокатите си какво ще прави оттук нататък, но смята да търси възстановяване на нанесените й морални и материални щети.

През лятото на 2018 г. в района на Болярово бяха унищожени около 3 300 овце и кози, като превантивна мярка след откриването на огнища на чума по дребните преживни животни. Вчера казусът с избитите животни отново се върна на политическия терен, след като от трибуната на парламента Корнелия Нинова изчете декларация от името на парламентарната група на БСП – повод бе съдебното решение от сряда, 17 юни. В нея тя обвини ГЕРБ и премиера Борисов за това, че стадата са умъртвени без причина. Съдът се произнесе, че чумата в стадото на Ана Петрова не е доказана.

Нинова поиска да бъде изслушан и премиера, но на критиките в парламента отговори земеделският министър Десислава Танева. „Тази заповед казваше, че следва този обект да бъде заличен. Обектът ще бъде записан. Ще комуникираме пред ЕС”, заяви Танева.Но според министъра тогавашната заповед за наличие на вторично огнище на чума по дребните животни остава в сила и тя не е предмет на съдебното решение. Заповедите за обявяване на огнища обаче са необжалваеми по силата на закона и единственият начин на Петрова да защити правата си е като обжалва заповедта за заличаване на животновъдния обект, става ясно от решението на ВАС.

About the Author :