Фалшивата икономика

Borko_poslБорислав Ненов
Има 15 лица, които тичат по телевизиите, за да обясняват колко е глупаво да произвеждат домати, сирене или машини. И как няма никаква нужда от фермери, сиренари, заварчици. Едно от тези лица е Хърсев, който се присмиваше, че някои се тюхкат за липсата на наши зеленчуци по пазарите. Друг щатен участник във виртуалната икономика на България е Лъчезар Богданов. По БНТ той пак лансира идеята, хората непрестанно да се преквалифицират, понеже не можело да се работи една и съща професия едва ли не 30 г.
Този юнак е ходил, вероятно, в Испания. Надали обаче се е интересувал как работят там фермерите. А за мнозина от тях, тази професия е потомствена. Прадядо му имал лозя или стада, баща му продължил, синът също оттам си вади хляба.
Ако 5 месеца работиш в банка, половин година като готвач, след това си полицай, после икономист, а опиташ силите си и в банките, корабостроенето, в преводите от китайски, кое всъщност умееш?
Нищо. А да сте забелязали, че адептът за честата смяна на професиите Богданов е все икономист-теоретик? Да не говорим за Каролев, за който никой не може да каже какъв точно му е бизнесът…
А най-добрата банка КТБ, всъщност се оказа, че изобщо не била банка? Време е някои да си седнат на задника. Каквото можаха, бастисаха. Остана още малко, и все още има, макар и малки шансове, то да се спаси.

About the Author :