Факултет „Техника и технологии“ откри новата академична година в обновена сграда

Ямбол, 16.09.2020 г.

Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол откри тържествено новата академична година, обновената по проект сграда и посрещна 180 първокурсници, избрали да се обучават в него.

На тържествената церемония присъстваха ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков, заместник-ректорите доц. Нели Грозева и доц. Генчо Вълчев, областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Валентин Ревански, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и Негово Високоприподобие Архиерейски наместник Архимандрит Димитрий.

Представено беше и ръководството на Факултета – деканът доц. Ваня Стойкова, зам.-деканът по учебната дейност доц. Красимир Трендафилов, зам.-деканът по научна и международна дейност доц. Златинка Казлачева, секретарят на Факултета  гл. ас. Галя Шивачева и ръководителите на катедри.

Негово Високоприподобие Архиерейски наместник Архимандрит Димитрий отслужи водосвет.

Ректорът доц. Добри Ярков поздрави първокурсниците за избора да се обучават в Факултет „Техника и технологии“, който е към Тракийски университет, защото възпитаниците му имат добра практическа реализация и изтъкна, че Факултетът е изпълнил на 100 % държавния план прием. “Гордейте се, че сте студенти в Тракийски университет, а след като се реализирате, вие ще бъдете нашата гордост“, обърна се той към първокурсниците. Ректорът определи като чудо завършването на проекта за обновяване на сградата, който е продължил 7-8 г. и е завършен само за 4 месеца и то в условия на пандемия.

Деканът на Факултета доц. Ваня Стойкова благодари на бившето и настоящо ръководство на Университета, които са имали принос за спечелването на проекта и за неговото изпълнение.

Тя благодари на ректорското ръководство и на местната власт за съдействието за разкриване във Факултет „Техника и технологии“ на ново професионално направление „Комуникационна и компютърна техника“ и на нова специалност „Компютърни системи и комуникации“ и изрази надежда скоро да получат акредитация.

Доц. Стойкова припомни, че във Факултета се обучават над 600 студенти по 7 бакалавърски специалности, над 100 студенти по 16 магистърски програми и докторанти в 8 докторски програми.

„Ние, вашите преподаватели, сме тук, за да ви подадем ръка и заедно да извървим нелекия път на знанието. Желаем ви здрава и спорна академична година!“, обърна се деканът към първокурсниците.

Поздрав към студенти и преподаватели отправи и кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той благодари на студентите, че са избрали да учат в Ямбол и заяви, че се надява да останат да се реализират в града, а към преподавателите изрази уважение и респект: „Младите хора са бъдещето на нашата държава и нашия град и затова Ви благодаря за всички усилия, които полагате, за да ги образовате, защото няма по-голямо богатство на една нация от нейната образованост“.

Председателят на Студентски съвет на факултета Надежда Колева връчи символичния ключ на знанието на първокурсничката от специалност „Автотранспортна и земеделска техника“ Габриела Великова, а ректорът доц. Добри Ярков връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал, отправяйки към всеки от тях специални думи за поздрав и благопожелания.

След химна на студентите, присъстващите увековечиха празничния момент със снимка пред обновената сграда.

About the Author :