Учители от ПГ “Васил Левски” на квалификация в различни държави от ЕС

IMG_2149Профилирана гимназия “Васил Левски”-Ямбол  спечели проект за 28 хил. евро, с който 14 учители ще се квалифицират в  различни държави на ЕС, научихме от директора на училището Петя Сярова. Преподавателите ще отидат за една седмица в Италия, в Прага – Чехия или в Холандия. Темите за квалификация са: различни методи за преподаване; използването на таблетите в преподавателската работа; борбата срещу агресията в училище; двама от учителите ще посещават квалификация, свързана с приобщаващото образование;  и др.

Проектът е спечелен с 84 точки. От подадените 176 проекта по програма “Еразъм плюс”, одобрени са 166 и само 78 от тях са финансирани. “Ние сме финансирани на 45-то място. Много сме горди с този проект и надявам се, че след като станахме иновативно училище, нещата за Профилирана гимназия “Васил Левски” вървят напред и нагоре. Това не може да се случи без чудесния учителски екип, без подкрепата, която имаме от родителите и без прекрасните ученици, с които работим. Проектът е двегодишен. По него се поемат разходите на преподавателите за самолетни билети, престой в съответната държава, таксата на курса – абсолютно всичко”, допълни  директорът на гимназията.

“Квалификацията на учителите е една от важните теми, която е в политиката на Министерството на образованието. С новия Закон за училищното и предучилищно образование по-голямата част от квалификациите се удостояват с кредити, които са част от атестирането на по-късен етап на учителите, т.е. квалификацията е важен момент за развитието на учителя. Освен това и с новия колективен трудов договор на синдикатите средствата, които се отделят за квалификация стават малко повече – 1,2 процента, което също е знак, че квалификацията на учителите е важен елемент от тяхното развитие”, подчерта тя.

 

About the Author :