Училищният омбудсман на ГПЧЕ „Васил Карагьозов“ и заместничката й бяха отличени от Мая Манолова

19225984_10155286873523758_6871569815967582978_nУчилищният омбудсман на ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“-Ямбол, Ивана Янева и нейната заместничка Ивета Христова бяха отличени по време на заключителния форум по проекта „Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата“, реализиран в партньорство с УНИЦЕФ  – Норвегия и УНИЦЕФ  – България. На форума, състоял се на 19 юни в столицата,  омбудсманът Мая Манолова отличи първите посланици на омбудсмана сред децата – това са освен двете ямболски момичета и Ния Атанасова от Силистра, и Емилияна Станкова от Перник.

„Правата на децата в България се нарушават всекидневно, а ние и като институции, и като родители, и като общество, сме им големи длъжници. Трябва да сме близо до тях, да чуваме техния глас и да им вдъхваме увереност. Само така ще имаме мислещи, можещи и свободни  личности, на които да разчитаме в бъдеще. Има сериозни пропуски в детското законодателство и се надявам, че депутатите най-накрая ще намерят време, за да ги попълнят“, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на форума.

Събитието уважиха детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу, представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, Ивар Стокерайт – директор в УНИЦЕФ – Норвегия, доц. д-р Велина Тодорова – член на Комитета по правата на детето на ООН, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, началникът на РУО в гр. София Ваня Кастрева, Йоана Захариева – председател на Съвета на децата, както и представители на неправителствени организации, работещи в областта на детските права.

DSC_0004 DSC_0076(1)

About the Author :

Leave a reply