Училищният директор Бояджиев и ямболската духовна провинция

Моя Ямбол четеТова лице, Димитър Бояджиев, директор на основно училище „Христо Смирненски”- Ямбол, трябваше много отдавна да бъде уволнено. Вече повече от десет години той е начело на това някога водещо училище, имащо близо 1000 ученици към края на ерата на Тодор Живков.

Навремето го докара за директор Петко Проданов, шеф на СДС в Ямболска област, и депутат за един мандат. Докара го от директорския му стол в някакво село, не помня точно кое. И Бояджиев я подкара „по селски”: гонеше добри учители, само защото не искат да играят по свирката му непрестанно, прогони и родители, които не искаха децата им да учат в школо с такава слава.

Нито кметовете на Ямбол, а през годините на царуването на Бояджиев на поста, това бяха Кирил Тодоров, избран от Инициативен комитет, но с подкрепата на СДС, нито тримандатният вече кмет от ГЕРБ Георги Славов уволниха или поискаха от Министерството да бъде уволнен Бояджиев.

Всички шефове по веригата, и тези от просветния инспекторат в града ни, знаеха за издевателствата над учителите и за лошата кадрова политика на Димитър Бояджиев, който направо стопи училището и го докара почти до закриване.

Бояджиев е директор на училището още от 1998 г, един единствен път го отстраниха от този пост, това направи шефът на просветния инспекторат до 2014 година Татяна Петрова.

Само че от 1 август 2014 г. Димитър Бояджиев отново стана директор на ОУ „Христо Смирненски” – Ямбол. Новината съобщи за „Делник” тогавашният началник на Регионалния инспекторат Пенка Илиева. Тя обясни, че последната съдебна инстанция – Върховен касационен съд, е възстановил на работа като директор Димитър Бояджиев, защото съдът е решил, че той е неправомерно уволнен.

Още при вестта за завръщането на Бояджиев, родителите скочиха и направиха подписка срещу неговата нова поява като шеф в ОУ „Хр. Смирненски”. Никой не чу протеста им,  и нещата пак влязоха в стария коловоз на стопяване на школото.

И това в училище, имащо чудесна материална база, където може да се учи само на една смяна, училище, намиращо се почти в централната градска част, с добри традиции, с хубав имидж.

Всичко това бе съсипано при дългото царуване на Бояджиев, който бе и клиент на прокуратурата за нарушения. На няколко пъти съм питал директно шефовете на местния просветен инспекторат, както и фигури от община Ямбол, защо не уволнят този явно некачествен директор.

Отговорите неизменно бяха от типа хъката-мъката. Не зависело от началника на инспектората, училището било общинско, общината пък нямала такива правомощия.

Типично прехвърляне на отговорността при гафове между двете институции. За да има едва 170 ученици към днешна дата в това някога елитно училище.

Унизителният провинциален дух на Ямбол стана още по-унизителен днес, понеделник, 24 април, когато трябваше не под натиска на местна медия, на кмета на Ямбол или на шефа на образователния инспекторат, да се стигне до оставката на Бояджиев.

Натисна го „Нова телевизия”и едва тогава титанът обяви, че подава оставката си. И тъпо, и тъжно е това – провинциалната липса на хъс, на самочувствие, на правов ред, на изискване към властите. Провинциална като манталитет е и самата власт, нейният девиз е, когато стане гаф, да се сниши, да се ослушва, та дано се размине бурята.

Кметът Славов през годините на трите си мандата уволни всички свои опоненти и в общинската управа, и извън нея, в партията ГЕРБ. Не пипна обаче нито веднъж директора на ОУ „ Хр. Смирненски”, както и директора на също стигналото до окаяно положение училище „Димчо Дебелянов”, и то някога елитно.

Такива са ямболските властници: затварят си очите за всички гафове, ако те не стигнат до София, и навират в миша дупка опонентите си тук. Това е духовната провинция, надявам се е ясно, че не пиша за географското разпределение на България.

Две години поред, преди време, ходих на първия учебен ден в ОУ „Христо Смирненски”. Първия път направо се стъписах: не беше останало нищо от него, учениците можеха едва ли не да се преброят за няколко минути, обстановката бе  много далеч от истинско откриване на учебна година. Нисичкият директор на школото Бояджиев се кипреше на сянка и вероятно бе доволен, като всеки местен великан.

Доволен, при едно разпадащо се училище…

Борислав Ненов

About the Author :

7 Comments to “Училищният директор Бояджиев и ямболската духовна провинция”
 • Стефка Йовева
  April 24, 2017 - Reply

  Затварят си очила и пред безбройните гафове на Златева-директор на ОДЗ”Пролет”. Изгони всички неудобни учители.По-голямата част от педагогическия персонал няма завършена специалност предучилищна педагогика.Аз лично успях да се измъкна от този ад,но много колеги нямаха това щастие.Колко писма писахме до кмета,но всичко беше глас в пустиня.Въпросната Златева продължава да изпълнява длъжността директор…….Временно изпълняващ длъжността директор.

 • Будни граждани
  April 25, 2017 - Reply

  Някой знаели коя е педагогическия съветник и каква докуметация тя води защо са изхвърлили като директор на детска градина защо е на хранилка при Боядиев и защо не е пенсионирана и да се даде път на някой който има желание да работи.

 • Родител
  April 26, 2017 - Reply

  Браво чудесна статия,ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
  Най -накрая се случи чудото Бояджиев -псевдо директора вън.Аз съм един от родителите които преди няколко години се надигнахме срещу дерибействата на този смешник Бояджиев и неговите любовници -алкохолички миришещи на водка(така ароматизирани ) не се притесняваха да агитират родители да записват децата си при тях,все още чакаме отговор от бившата вече началничка на инспектората г-жа ПЕНКА ИЛИЕВА и кмете ГЕОРГИ СЛАВОВ .А дали юристката на инспектората си е свършила работата акто трябва при уволнението на Бояджиев и защо така бързо го възстановиха пак на поста??Благодарение на него напускаха наведнъж по 5-6 учители и никой по веригата не си направи труда да провери ,защо се получава так???И то учители доказани професионалисти,заради които нашите деца бяха записани в това училище:Костадинова,Попова,Минчева,Иванова,Парашкевова,Господинова и т.н. все хора достойни професионалисти на които БЛАГОДАРЯ,че бяха част от формирането на децата ни като личности.Децата ни одавна не са в това училище благодарение на “господина”.

  • Anonymous
   April 26, 2017 - Reply

   То и директорката на ДГ”Пролет”мина през съда,но какво от това!???Изгони,пенсионира или принуди други да напуснат учители и персонал.Нищо няма да направи руо,защото всички ги е страх.Колко проверки минаха,но нищо. Златева продължава да дерибействат.Има 9нередовни учители, но какво от това.

  • Мирослава Янева
   April 27, 2017 - Reply

   ДО Родител
   Уважаеми Родител,
   Аз съм юристката на инспектората и за толкова години беше редно да ми научите поне името. Отговорих Ви и тогава, даже няколко пъти. Повтарям се пак. Регионалния инспекторат по образованието никога не е бил страна в процеса за дисциплинарното уволнение на г-н Бояджиев. Елементарна справка в съда щеще да Ви свърши работа. И моля, при отправяне на следващо обвинение се позовавайте на факти!

 • Anonymous
  April 27, 2017 - Reply

  Хранилката е сега в ДГ”Пролет”.Всички са хора на директорката,а тя продължава да върши незаконни неща и никой нищо не прави.И там има отдавна пенсионирана учителка,но си работи,защото е човек на директорката.В началото Златева не я харесваше,но след това нещо се случи и г-жата даже беше наградена с герб.

 • един от всички
  March 10, 2018 - Reply

  ТОВА НОВОИЗЛЮПЕН ХРАНТУТНИК ЛИ Е ИЛИ НАГАЖДАЧ ИЛИ…… Е-Е Е БРАВО, ОСИГУРИЛА СИ Е ДОНОСНИК. ТАКА СЕ ОСИГУРЯВА ДЪЛГО ВЛАСТВАНЕ…..

Leave a reply