Училищата в региона посрещнаха 1114 първокласници

chelen 1Общо 1114 първокласници посрещнаха училищата в Ямболска област през новата учебна 2018/2019 г. В Ямбол те са 719, с 50 по-малко спрямо предходната учебна година. Очертава се тенденцията за намаляване на броя на учениците да става все по-осезателна. Шестгодишните, които се обучават в подготвителните групи в детските градини и в училищата в региона и догодина ще тръгнат в първи клас, са 1001, а петгодишните са 1056.

В региона в пети клас започват обучение общо 1244 ученици, съобщиха от Регионалното управление по образование.

Общият брой на учениците в Ямбол, които се обучават от 1 до 12 клас, през тази учебна година е 7409, като при тях намалението е още по-драстично – с 284 ученици. Те са разпределени в 332 паралелки, в т. ч. 1 ученик на самостоятелна форма на обучение, 138 ученици в задочна форма на обучение, 21 ученици със СОП. Планирани  са 73 полуинтернатни групи с 1882 ученици. През учебната 2018/2019 година ямболските училища намаляха, защото беше закрито ОУ „Димчо Дебелянов”. По този начин общинските училища в града са 2 начални училища, 5 основни училища, 1 обединено училище, 1 средно училище, 1 спортно училище, три профилирани гимназии и две професионални гимназии. В Ямбол все още съществуват и 5 професионални гимназии, които не са общински.

На фона на намаляващите деца все по-осезателно се очертава и проблемът с липсващите учители, защото голяма част от педагозите минаха пенсионна възраст. В региона трудно се намират математици, липсват млади учители, все по-често се назначават пенсионери, а в същото време училищата не искат да назначават хора без стаж и всичко се оплита в омагьосан кръг. От общината в Ямбол твърдят, че училищата са обезпечени кадрово със 615,75 бройки педагогически персонал, но какво реално се крие зад тези числа знаят само директорите в съответните училища, които ги назначават.

Различното през тази учебна година е и, че в региона отвори врати още едно обединено училище – това в Тенево, което образува паралелка по специалността „Шлосерство” след завършен 7 клас. И ако това подобрява показателите на образователната система в община „Тунджа”, защото задържа повече ученици в нейните общински училища, то в същото време намалява потенциалния брой на учениците в професионалните гимназии, където има стремеж да се запазят специалностите, защото и без това липсват кадри за бизнеса в Ямбол.

Най-лошата тенденция обаче е, че се влошава нивото на образование в региона и това ясно си личи от външните оценявания. И ако в начален курс все пак има някакво отличаващо се добро ниво, в по-горните класове то значително спада и е трудно вече да откриеш училище, което да гарантира средно образование на високо ниво, а това принуждава родителите да записват децата си след 7 клас да учат извън Ямбол.

About the Author :

Leave a reply