Ученически екипи показаха уменията си за оказване на първа помощ в организирано от БЧК – Ямбол състезание

Ямбол, 27.04.2022 г.

БЧК – Ямбол организира състезание за Ученически екипи по първа помощ, участие в него взеха 6 отбора. По време на състезанието се проверяха уменията на учениците за оказване на първа помощ. Състезанието бе открито официално от инж. Митко Филипов, Директор на Секретариата на Облaстния съвет на БЧК – Ямбол, който поздрави учениците за тяхната мотивация да участват в хуманната инициатива на БЧК, свързана с оказване на първа помощ и спасяване на човешки живот.

Г-н Георги Георгиев, старши експерт в Регионално управление на образованието – Ямбол приветства младежите и пожела успех в състезанието на всички.

Гергана Георгиева, щатен специалист от Секретариата на Облaстния съвет на БЧК – Ямбол запозна участниците с регламента за провеждане на състезанието-състав на отборите, съдии, процедура на оценяване и др. По регламент всеки отбор преминава през четири пункта и се оценява от съдии-квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК. На първи пункт се проверяваха теоретичните знания на участниците. На втори и трети пункт, участниците действаха по предварително зададени ситуации, в които е необходимо да се окаже помощ на две пострадали лица. Всеки отбор демонстрира практическите си умения за оказване на долекарска помощ при кръвотечения и счупване на крайници в резултат на пътнотранспортно произшествие. На пунктовете имаше статисти от БМЧК, които бяха дегизирани и пресъздаваха различните ситуации. На четвърти пункт отборите демонстрираха уменията си свързани с изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж върху учебен манекен. Съдии на пунктовете с практически ситуации бяха д-р Петя Качулева, д-р Панайот Попов и доброволци на БМЧК, обучени на национално ниво по темата.

Участниците в състезанието получиха грамоти и награди. Победител в състезанието за Ученически екипи по първа помощ е отборът на                                        ОУ „Св. П. Хилендарски” – с. Роза, на второ място се класира СУ „П. Яворов“ – гр. Стралджа, на трето място е отборът от СУ„Д-р П. Берон” – гр. Болярово.

About the Author :

1 Comment to “Ученически екипи показаха уменията си за оказване на първа помощ в организирано от БЧК – Ямбол състезание”
  • zoritoler imol
    May 5, 2022 - Reply

    Hello! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Thank you!

Leave a reply