Ученическият фестивал „Песни России“ се проведе за шестнадесети пъти

SAM_0632За шестнадесети пореден път в зрителната зала на читалище „Зора“ в Ямбол на 27 май се проведе ученическият фестивал „Песни России“, организиран от читалището със съдействието на община Ямбол.

Началото бе поставено в 10.30 часа в съботния ден с песента „Пусть всегда будет солнце“, утвърдила се като химн на празника. Във фестивала участваха над 130 ученици от населена места в Ямболска област, от градовете Стара Загора, Раднево, Болярово, Елхово, Дулово. Състезаваха се 19 индивидуални участници и 12 колектива.

Участниците  – дуети, трио, вокални групи и индивидуални изпълнители се състезаваха в три възрастови групи от 1 до 12 клас. Те представяха руски песни от различни жанрове.

Председател на журито бе Николина Георгиева – учител по руски език в ОУ „Йордан Йовков“, автор на учебни помагала по руски език. Членове бяха Павлина Христова – ръководител на детска вокална група „Бижу“ при читалище „Съгласие“ в SAM_0608Ямбол и Цветомира Гицова – оперна певица, сопран в камерен ансамбъл „Дианополис“. Критериите за оценяване бяха вокално майсторство, избор на репертоар, владеене на руски език, сценичен образ, костюми, сценично поведение и оригиналност.

Прозвучаха песни за усмивката, за приятелството, за любовта, за мама и татко, за вярата в доброто и как да го умножим, за чудния остров на щастието, за силата и смелостта, за свят без война, за желанието хората да правят само добро.

Журито отличи по три колектива и по трима индивидуални изпълнители от всяка възрастова група. Всички участници в „Песни России“ и в конкурса за рисунка и литературно произведение „Да здраствует Фестиваль!“ получиха грамоти и рекламни сувенири, а на отличените бяха връчени специални награди.

SAM_0611 SAM_0613 SAM_0614 SAM_0620 SAM_0625 SAM_0629 SAM_0631

About the Author :

Leave a reply