Ученици участваха в наказателно дело за притежание на наркотици в Деня на отворени врати на съда

DSC07814Актуалната тема за наркотиците беше много интересно интерпретирана в Деня на отворени врати на Районен съд – Ямбол сред ученици от елитните ямболски гимназии. Те присъстваха на два симулативни съдебни процеса, в който под ударите на закона попадна младо момиче намерило стрък марихуана, което е решило да се позабавлява с приятелки като свие три цигари, но е заловена от полицията и срещу нея е заведено дело за притежание, за което се предвижда наказание от 1 до 6 години затвор.

DSC07805Преди началото на процеса учениците от МГ „Атанас Радев” и Гимназия „Васил Левски” изслушаха лекция за наркотичните вещества, в която научиха от заместник-председателя на Районен съд – Ямбол Николай Кирков повече подробности за видовете наркотични вещества, въздействието им и вредните последици от тях. Мледите хора се интересуваха повече какви са наказанията, защото както те самите споделиха имат приятели и познати, които употребат наркотици, най-вече марихуана.

DSC07810По-интересен за тях беше съдебният процес, ръководен от Петранка Панайотова – съдия в Районен съд Ямбол, Мирослав Илиев – прокурор от Районна Прокуратура, адвокатите Марина Ангелова и  Боряна Чорбаджийска от Адвокатска колегия – Ямбол, както и други участници в процеса – служители от Районен съд – Ямбол.

 

DSC07800Пред тях се разигра прочитането на обвинителния акт, разпита на свидетели, разпита на обвиняемата, пледоариите на прокурора и защитата и произнасянето на присъдата. Те станаха свидетели как съдът постанови една година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и 2000 лв. глоба за държане на 11 г марихуана.

 

DSC07804На учениците им направи впечатление различието в показанията на свидетелите и обвиняемата и се вълнуваха дали става въпрос за лъжесвидетелстване. Беше им обяснено, че за лъжесвидетелстване може да се повдигне обвинение, ако показанията на свидетелите касаят доказване на обвинението, а не факти, които не се отнасят до него.

Ученици от МГ „Атанас Радев” присъстваха на съдебно заседание по наказателно дело на Районен съд – Ямбол с председател на съдебния състав – Светлана Митрушева – председател на Районен съд Ямбол.

DSC07799През целия ден в съдебната палата бяха отворени не само символично, но и в действителност всички врати – на Окръжна и Района прокуратура, на Районния съд и на Окръжния съд.

 

 

 

DSC07819 DSC07826

 

About the Author :