Ученици от ОУ „Хр. Смирненски“ с програма за Трети март в библиотеката

SAM_3075Ямбол, 02.03.2018 г.

Литературно-музикална програма „140 години свободна България“ изнесоха учениците от  клуб „Художествено слово“ с ръководител Калинка Ганева от ОУ „Христо Смирненски“ днес в читалнята на Регионалната библиотека в Ямбол. Презентация за хода на Руско-турската освободителна война, участието на българското опълчение в нея и подписването на Санстефанския мирен договор представиха библиотекарите. Децата рецитираха стихове за родината и разбира се – Вазовия шедьовър „Опълченците на Шипка“. Пяха прекрасната „Питат ли ме де е зората“, а най-малката сред учениците представи вечното стихотворение „Аз съм българче“. Изпълненията им потвърдиха, че българската класика може да е също толкова вълнуваща за най-младото поколение, както и за онези преди тях. Учениците и тяхната учителка получиха специална грамота от Регионалната библиотека.

Калинка Ганева ръководи за втора поредна година клуб „Художествено слово“ по проект „Твоят час“, за втора година са и съвместните инициативи между библиотеката и клуба. „Искам стиховете да стигнат до сърцата на децата, да обикнат SAM_3079България и никога да не я забравят, дори да са извън нея, а най-голямото ми желание е да останат тук и да продължат да работят за нея, защото бъдещето е на тях“, сподели Калинка Ганева, която всъщност не е литератор, а биолог и работи в занималнята в училището.

„Сърцето ви трябва да тупка от гордост и от вълнение, защото на трети март се освобождава българският народ от Османската империя. Това е голямо събитие за нас, защото в момента имаме свободна страна, наш химн, наше знаме. Трябва да уважаваме хората, които са се борили за нашата свобода, като Васил Левски, Христо Ботев“, казва шестокласникът Кадир Арслан, чийто кумир е Васил Левски.

SAM_3051 SAM_3055 SAM_3062 SAM_3064 SAM_3066 SAM_3070

About the Author :