Ученици на Езикова гимназия отиват в Европейския парламент

img_1410Преди дни отборът на гимназията в състав: Кирил Драгов, ръководител, и Деница Тодорова – 11а клас, Денис Бояджиев и Иван Арабаджиев  – 11б клас, Кристиян Георгиев – 10а клас, Габриела Василева – 9а клас, се класираха на финала на регионалното състезание “Евроскола” и извоюваха квота от 24 ученици и 2 преподаватели за посещение в  ЕП в Страсбург.

Програмата “Евроскола” има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се “включат” чрез симулирани заседания в работата му и дори да “гласуват” неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на “Младежкия европейски парламент”.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в “заседания на комисиите” и в “пленарни заседания”, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език.  От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Учениците на гимназията ще заминат на 30 октомври 2015 година. Средствата по програмата се поемат от Европейския парламент.

 

About the Author :