Учениците вдъхнаха нов живот на Ямбол

DSC03916С тържества всички училища празнично отбелязаха началото на учебната година. Най-вълнуващи те бяха в началните и основни училища, които посрещнаха първокласници, но и в останалите празничните програми бяха на ниво. Ямбол отново оживя, улиците се напълниха с развълнувани деца и щастливи родители, градът отново върна своя делничен ритъм, опустял от отпускарското време и дотегналите на всички ремонти в центъра.

Празничният първи учебен ден обаче контрастира на ситуацията в образованието в Ямбол. С една паралелка по-малко първокласници тръгнаха на училище в града. През тази учебна година броят им е 792, докато година по-рано са били 819. По-драстична е разликата обаче в броя на всички ученици в общинските училища, защото с почти едно средно училище или две по-малки е намалял броят на децата в общинските училища. Тази учебна година учениците са 7329, докато мината година броят им е бил 7833, или 504 ученици по-малко.

По-малкото ученици засега не се отразяват на училищната мрежа, която се запазва, но това означава, че ще се отрази на бюджета на училищата, защото той зависи от броя на учениците. Както знаем той се определя от държавната субсидия, която се плаща за всеки ученик. Тепърва ще стане ясно кое училище най-много е пострадало от липса на ученици, защото справките за реалния брой излизат след 15 септември.

Само да припомним, че за 2015 г., който обхваща по-голяма част от миналата учебна година и остатъкът на новата, с най-голям бюджет, респективно с най-голям брой ученици, е ОУ “Д-р Петър Берон” с бюджет над 2 млн. лв., следван от СОУ “Св. Климент Охридски” –  над 1,6 млн. лв., ОУ “Йордан Йовков” – 1 224 078 лв. и ОУ “Любен Каравелов” –  1 212 027 лв. С най-нисък бюджет е ОУ “Христо Смирненски” – малко над 426 хил. лв., Спортното училище – малко над 453 хил. лв. и ОУ “Димчо Дебелянов” – малко над 494 хил. лв.

 

 

About the Author :