Участниците в обира пред Общинска банка се отърваха с условни присъди

DSC06024Само с условни присъди се отърваха четиримата участници и организатори на грабежа пред Общинска банка, при който преди 2 години и осем месеца от инкасов служител бяха грабнати над 81 хиляди лева.

Срещу 18-годишния Стоян Данев от Сливен като извършител, 23-годишния Стефан Бойчев от Сливен, 29-годишните Нилян Русев и Костадин Димитров от Ямбол като подбудители и помагачи, беше повдигнато обвинение, че на 5 март 2014 г. са извършили грабеж в особено големи размери, като са отнели от инкасовия служител Енчо Кенаров  81 646,26 лв., от които 80 387,81 лв. на община Ямбол и 1258,45 лв. на „ВиК” – Ямбол.

Година и осем месеца след началото на делото и безкрайното му отглагане по различни поводи прокуратурата постигна споразумение със защитниците на четиримата за условни присъди, след като те възстановиха изцяло открадната сума, а съдът го одобри.

По този начин тримата подсъдими – Стефан Бойчев, Костадин Димитров и Нилян Русев получиха условни присъди от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, а непълнолетния към момента на извършване на престъплението Стоян Данев – 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. На четиримата са възложени и разноските по делото в размер на около 2000 лв. за изготвените експертизи и оказаната им правна помощ.

Припомняме, че според обвинението идеята за обира била на Костадин Димитров, на когото Нилян Русев разказал, как като охранител на „Тетбрюле” работи в община Ямбол и всяка вечер около 18 часа парите от административния център се пренасят към трезора на Общинска банка от двама невъоръжени инкасови служители, които по думите му били възрастни хора и много лесно било да им вземат торбите с пари.

Двамата си намерили помагачи, но от друг град и затова се свързали първо със Стефан Бойчев от Сливен, а той предложил на непълнолетния си тогава приятел Стоян Данев да се включи.

Уговорката между четиримата била двамата сливналии да дойдат в Ямбол, когато Нилян е на работа в общината, да причакат инкасовите служители отпред, когато се появят, да изчакат знак от Нилян, който ще се прави, че говори по телефона, да грабнат парите и да избягат към колата, с която Костадин ще ги чака на паркинга зад централна поща.

Първият опит за обир станал на 27 февруари, но тогава Стефан и Стоян не посмели да го направят, защото инкасовите служители стискали торбите с парите под мишницата си и те нямало как да ги дръпнат. Затова не направили нищо и избягали, но когато отишли в колата при Костадин той започнал да им се кара, че „наливат пари в тях, а те нищо не вършат”.  Затова се уговорили пак да го повторят на следващата седмица.

На 5 март на централния площад имало много хора, защото точно тогава било откриването на „Кукерландия”, ноцеремонията била пред МОЛ-а и в суматохата обирджиите имали още по-добро прикритие.

Близо час по-рано Стефан и Стоян застанали пред общината до първата колона и дори се поразговорили с момчетата, които карат велосипеди там и се набили в очите им не само с татуировката на единия, но и с въпроси колко е часът и от какво е направена рамката на велосипеда.

В 18,05 часа от общината се появил само единият инкасов служител, придружават от Нилян. Той дал знака за действие с телефона, правейки се че говори. Докато Енчо Кенаров се движел с парите, които били сложени в найлонова торба, зад него тръгнал Стоян, а Стефан вървял след него, все едно не са заедно. Почти до Общинска банка Стоян дръпнал рязко торбата, дръжките й останали в ръцете на инкасовия служител, а той заедно с парите побягнал. Стефан тръгнал уж да го гони като случаен свидетел, а Нилян хукнал подире им да ги преследва. Енчо Кенаров и той хукнал да ги гони, но се спънал и паднал в градинките пред общината.

Обирджиите стигнали необезпокоявани при чакащата ги кола, която ги закарала до язовир „Кринчовица”. Там Костадин дал дяловете на Стоян и Стефан и ги закарал на отбивката за Сливен, като им извикал такси.

Нарушавайки правилата за охрана инкасовите служители също много помогнали на обирджиите. Вторият служител останал в колата и изобщо не се мръднал да отиде за парите заедно с колегата си. Отделно и самият Енчо Кенаров явно е бил лесна плячка с найлоновата торбичка с пари, от която в ръцете му при дърпането останали само дръжките и дори не се наложило да го удрят, а паднал сам.

След лесния обир на четиримата дори им се „усладило” и започнали да се оглеждат и за други подобни обекти в Ямбол и Бургас.

С парите Стефан си купил мерцедес за 7000 лв., а Нилян накупил подаръци на приятелката си. Когато полицията ги заловила на 31 март 2014 г., намерила в Костадин 21 000 лв. , а в Нилян 12 000 лв. и торбичката с монети, която им дали от „ВиК”.

Присъдите, постигнати със споразумението, са окончателни и влизат в сила веднага.

Диана Иванова

About the Author :