Утеха за рибарите

005592873Цели осем дни остават до края на забраната за улов на риба, наложена, както всяка година, поради размножителния период. През това време въдичарите имат шанс да начешат крастата си, макар и да се налага да бръкнат в джоба си по-дълбоко.

Язовирите „Гаванките”, намиращ се на 2 километра от село Търнава, както и тези в Трънково, Дражево и Могила, са свободни за улов на риба. Най-атрактивна е сякаш балъкчийската „дестинация” до „Гаванките”, където кълве амур, шаран и сом, каракудата е едно на ръка.

На „Гаванките” таксата за неограничен брой пръчки е 5 лева, за една въдица – 3 лева. Има обаче и екстра и тя е за неограничен брой рибарски излети, като за подобно удоволствие се заплащат 50 лева

На който не му върви при надлъгването с рибата, има и друг вариант, за да не се излага пред приятели и пред семейството си – шаранът струва 5 лв. килограма, на същата цена върви и амурът, а придобивката на сом е срещу 7 лв.

Язовирите край селата Трънково, Дражево и Могила също не са за пренебрегване, твърдят познавачите. Трънково идва малко далеч, но въдичарската страст не признава разстояние. Дражево и Могила са пък на един хвърлей от Ямбол, така че има изход от забраната, която ще се вдигне на 23 май.

Безплатните водоеми, оставени от властите за свободен риболов през периода, в който рибата хвърля хайвера си, не само са малко, а не дават и почти нищо.

„Гребният канал” в Ямбол се радва на присъствието на балъкчии, ала там рядко може да удари червеноперка, каракуда или бяла риба. А и водоемът е свирепо обрасъл и ако се закачи въдицата , влизането в „Гребният канал” е не само неприятно, но и опасно, тъй като дълбочината е над 10 метра.

About the Author :