Успоредни живо(то)писи

PIC08148.JPGНа 1-ви април 2014 г. в 18.30 ч. добре познатото на ямболската публика семейство художници Катя и Николай Колеви открива в АРТ ГАЛЕРИЯ „СТОЙЧЕВ” изложба, представяща паралелно съзрелите изящни плодове на свободната творческа практика. Общуването и израстването на двойка творци, (с)поделящи си изкуството на живеенето, извайването и живописването, е тема, достойна за особено внимание, защото се движи по тънката граница на вечните въпроси за срещата и раздялата, за единението и раздвоението, за самотата и взаимността.

Изложбата е юбилейна и за двамата, защото ознаменува 20-тата годишнина от 1994-та, когато те заедно се посвещават изцяло на изобразителното изкуство. За галерията това събитие предшества петата годишнина от нейното създаване – рожден ден, който ще бъде отпразнуван подобаващо в навечерието на Великден.

PIC08162.JPGДомакинът на събитието – фотографът-галерист Красимир Стойчев кани всички любители на изобразителното изкуство да посетят галерията на познатия адрес в гр.Ямбол, ул.”Раковски” № 5, за да проследят и да се насладят на перипетиите на линията, обема и тона в свещената геометрия на едни успоредни живо(то)писи, надхвърлили своята двуизмерност, за да открият пресечните си точки в интимното пространство на споделянето.

 

 

 

PIC08143.JPGКатя Георгиева Колева
Родена на 10.08.1969 г. в гр. Нова Загора. Завършила е художественото си образование в ССХУ по ПИ “Димитър Добрович” гр. Сливен, специалност текстил през 1988г. От 1994г. е на свободна практика и твори в областта на живописта. Участник в много общи изложби в София и страната. Самостоятелни изложби в Пловдив, Ямбол, Трявна, Нова Загора. Участие в два международни арт форума “Без граници” – 2009г. и 2011г. в гр. Балчик и пленери в Кюстендил, Варна, Балчик, Златни пясъци и др. Нейни произведения са притежание на колекции в България и чужбина.

PIC08179.JPGНиколай Георгиев Колев
Роден на 02.06.1969 г. в гр. Ямбол. Завършил е художествено образование през 1988г. в гр. Трявна, специалност дърворезба. В периода 1990-1993г. преподава дърворезба в гр. Тетевен. От 1994г. е на свободна практика, като твори в областите на дървопластиката, рисунката, експериментира с релеф в живописта. Самостоятелни изложби в Пловдив, Трявна, Нова Загора. Участва в много общи изложби в София и страната. Участник в два международни арт форума “Без граници” – 2009г. и 2011г. в гр. Балчик и пленери в Кюстендил, Варна, Балчик, Златни пясъци и др. Негови произведения са притежание на колекции в страната и чужбина.

About the Author :