Успешни изяви на Хорова школа “Проф. Георги Димитров” в София и Стара Загора

IMG_9823С три много успешни изяви на национални сцени – две в София и една в Стара Загора, продължава 51-вият творчески сезон на Хорова школа “Проф. Георги Димитров” през настоящата 2019 г., научихме от диригента и ръководител на формациите Весела Пастърмаджиева. Тя сподели, че е имала и свой личен мотив – тази година навършва 60 години и това е хубав начин да отбележи пред себе си своята годишнина.

Първата софийска изява е с дата 23 март , когато в Дома на архитектите в София е представен мюзикълът “Червената шапчица”. Мюзикълът е поставен в Ямбол миналата година с  “Дианополис”, след това с клавирен съпровод, IMG_9839имаше последващо участие в международен фестивал в “Св. Влас” отново с “Дианополис” и маестро Илиевски. Насъбраните вече успешни изяви довеждат до желанието творческият продукт да бъде показан и пред софийската публика. Това става факт с подкрепа от различни страни- на дамите от софийската формация, подкрепата на община Ямбол, на ямболии, живеещи извън града. “Залата беше препълнена, децата пяха прекрасно, получиха бурни овации. Публиката беше разнородна – имаше доста от ямболското присъствие в София, колеги-музиканти, на които бях изпратила покани. Получи се един много хубав празник, в който участва и софийската ни формация с концертна програма”, спомня си Весела Пастърмаджиева.

59526616_295594348031640_5722274298140295168_nНа 5 май обединената дамска формация на хоровата школа – дамите, които пеят в Ямбол и тези, които пеят в София, по покана на организационния комитет е участвала в международен Великденски фестивал, организиран от Ордена на тамплиерите в България, съвместно с радио FM класик и с подкрепата на Столична община и на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Този фестивал се провежда всяка година една седмица след Великден, т.е. по време на т. нар. Томина неделя. Репертоарът на участващите хорове е изцяло религиозен – може да бъде както православен, така и католически, спиричуели, госпъл, тъй като целта на фестивала е да представи IMG_8542идеята за обединение на християнството. Знакова е и датата на провеждането му тази година – 5 май  е денят, когато папата беше на посещение в България. Фестивалът се е състоял във времето между едната негова молитва пред храм “Ал. Невски” и месата, която след това той отслужи на пл. “Батемберг”.  Така че музикалният форум е бил сред поредицата събития, преминали под знака на посещението на папата в България, което подсилва престижността на ямболското участие. Имало е силно участие от Гърция, Кипър, от България – само три хора:  Дамския хор “Васил Арнаудов”-София, Академичния хор на Академията за музикално, танцово изкуство – хор “Гаудиамос” с диригент Весела Гелева и третият български хор е бил нашият. Дамският хор на Хорова школа “Проф. Г. Димитров” пя много вдъхновено, представянето беше изключително успешно – това беше отбелязано от всички присъстващи музикални специалисти, сподели Весела Пастърмаджиева. След изпълнението хористите са били поздравени от акад. Румен Ралчев, Велик Приорат за България на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, който лично е познавал патрона на хора – проф. Георги Димитров, от чието рождение тази година се навършват 115 години.

IMG_8543Само дни по-късно, на 11 май, Дамската формация на ХШ “Проф. Г. Димитров” участва в Международен хоров фестивал “Августа Траяна” в Стара Загора. Това един съвсем нов хоров фестивал, това е едва третото му издание, но той много бързо набира скорост, разказва Весела Пастърмаджиева. Участвали са 10 хора от страната и един от САЩ – от Хановер колидж от щата Индиана. За всички хорове е имало и уърк шоп за изпълнение на спиричуели и госпъли от американската певческа традиция. Фестивалът се е провел в Старозагорската опера. Организира се от читалище “Родина” в Стара Загора с активната подкрепа на община Стара Загора. Нашата дамска формация отново се е представила много силно, изпратена е с множество аплаузи. Получили са статуетка на Августа Траяна.

През следващата седмица предстои годишният концерт на Хоровата школа – той ще се проведе на 22 май от 18 часа в зала “Съвременност” на Безистена в Ямбол. Ще участват двете детски формации и дамската формация. Концертът ще е с вход свободен, от школата канят всички свои приятели и почитатели да заповядат.

IMG_9810 IMG_9834 IMG_9844 DSC05556 IMG_8541

 

 

About the Author :