Успешен старт на учебната година в Стралджа

DSC01265Четирите училища в община Стралджа успешно започнаха новата учебна година. Във всяко от тях са осигурени необходимите педагогически кадри, закупени са учебниците, направени са техническите прегледи на автобусите, уточнени са пътуващите ученици и учители. Навсякъде със средства от бюджетите са осигурени освежаване на класните стаи, физкултурните салони, спортните площадки,  направени са подобрения по обзавеждането, почистване на дворовете.

Най-голямото общинско училище СОУ”П.Яворов” Стралджа започва новата 2014-2015 г. с 551 ученика разпределени в 26 паралелки. 53 учители и възпитатели ще се грижат за обучението и възпитанието им. Полуинтернатните групи са 15 от І до VІІІ клас  с 325 ученика. От близките села към училището в Стралджа ще пътуват около 180 деца. В първи клас тази година постъпиха  69 първолаци, в ХІІ клас образованието си тази година ще приключат 21 ученици.

DSC01246Съпричастни с трагедията на пострадалите от наводненията ученици, учители и родители от СОУ”П.Яворов” се включиха в инициативата за набиране на средства. При  специално поставената кутия за дарения  се образува истинско стълпотворение от малки и големи , които пожелаха да помогнат на хората в беда.

В обръщението си към присъстващите на тържеството по повод откриване на новата учебна година директорът Валентина Маринова  пожела на всички здраве и успехи. Специално беше вниманието към най-малките, които бяха и най-развълнувани от празника. Към тях бяха посланията и на по-големите ученици.  Ръкопляскания избухнаха при полета към синьото небе на   бели , зелени и червени балони.

„Вървете напред по пътя на знанието уверено, радвайте се на училището, за което общината ще продължава да полага грижи. Вашето бъдеще е нашата радост!” каза в обръщението си към ученици, учители и родители Иван Георгиев, изп.дл.кмет на общината. Минутка след това той удари звънеца, а г-жа Маринова по традиция ливна менчето с вода. Гостите на тържеството  поведоха  към класните стаи малките първокласници, където всяко дете беше посрещнато с медена питка и пожелания за успешна година.

DSC01262В ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Стралджа близо 500 ученици бяха приветствани от директора Дора Найденова, която обърна внимание и на това, че училището  е с извършен цялостен ремонт на спортната площадка, на базата в приземния етаж, с напълно подновено осветление,  подобрения на парната инсталация. „Всичко , което правим за вас, мили деца, е с много любов. Желанието на училищното и на общинското ръководство е всяко дете в нашето училище да се чувства добре, да усвоява знанията и да носи гордост на семейството си, на нас, учителите, на обществеността на града.”, подчерта г-жа Найденова. Недялка Димитрова, гл.експерт „Образование” поздрави деца, учители и родители от името на  общинското ръководство , заедно с уверението , че образованието ще продължава да бъде приоритет на общината.

Интересна се оказва новата учебна година в ОУ”Хр.Ботев” Войника където като първокласници прекрачиха прага две двойки близнаци и една тризнаци. Тази година в паралелката на І клас са общо 17 деца. Интернационален се оказа пък втори клас, където имат и ученик от Англия. Мило приветствие към колектива поднесе директорът Живка Василева. От името на общинското ръководство  пожелания за успех , за упоритост в овладяване на знанията  поднесе Атанаска Христова, секретар на общината.

„Знанието дава криле, знанието създава личности със самочувствие. Мили деца, не жалете сили, за да бъдете максимално добри  по всеки предмет! Всеки ваш успех е награда за учителите и за родителите ви. И достатъчна мотивация за общинското ръководство, което ще продължава да полага грижи за да  се учите, да спортувате и да се забавляват в едно модерно и добре обзаведено училище.”, каза в приветствието си  към колектива на ОУ”Св.св.Кирил и Методий” Зимница  Мария Толева, зам.кмет на общината. С усмивка и с видима гордост от доброто начало на новата учебна година към малки и големи се обърна и директорът Галина Александрова. Тя сподели увереността си, че децата от училището в Зимница и тази година ще запишат своите успехи, ще покажат, че имат възможности да бъдат сред най-добрите и в учението , и в спорта.  С особена радост тук посрещат 29-те първокласници, което за последните години в Зимница е истински рекорд. 20 са децата постъпили в подготвителната група. Общият брой на учениците в училището на селото е 164.

По традиция в първия учебен ден всеки първокласник получи книжка с пожелания от кмета на общината Митко Андонов.

Празничният ден  беше отбелязан и във всяка детска градина на общината. На тържествата присъстваха представители от общината, които  приветстваха малките, отправиха пожелания за много радост в детските дворци.

Надя Жечева

About the Author :