Усмихнатият празник на село Голяма Крушево

1_nОстават съхранени през годините онези традиции, които хората създават в името на доброто и вдъхновени от добри чувства.

Всяка година в края на август весели землячески настроения и срещи събират хората в село Голямо Крушево, община Болярово. За да се видят, ръкуват и прегърнат, за да се повеселят и да се върнат в колоритния свят на спомените, свързан с обичаното родно място.

На 30 август 2014 година стотици гости посрещна селото. Ден, обагрен от безброй усмивки, огласян от песни и детски смях. Празник шумен, многолюден.

В слънчевото утро много хора бързаха към обновения, уютен църковен храм, за да присъстват на тържествената служба. И всяко пламъче на свещ бе една надежда – за покой в душите на мъртвите и благоденствие в дните на живите, които вярват, мечтаят, бързат напред…

Задушевно, емоционално и приканващо към празнична забава бе словото на елегантния кметски наместник Костадин Иванов. А после децата преживяха наситени с вълнения мигове. Актьорът от кукления театър – град Ямбол Ангел Попов бе подготвил за тях интересно шоу, наситено с игри, смях. И награди за победителите във всяка то игрите, естествено.

Но и за големите не липсваха атрактивни забавления. Те имаха възможност да погледат състезанията по борба и техничните изпълнения на участниците. Голямата награда бе овен, а другите победители си тръгнаха с парични награди в късния следобед.

А привечер започна празничният концерт. Изпълненията на оркестър „Жарава” от град Бургас и неговите чудесни солисти бяха красив финал на празничния ден.

Организирането и провеждането на традиционния селски празник бе подпомогнато от местни дарители, за които родолюбието е неписан нравствен закон. Както и от общинското ръководство- неизменният, основен спонсор. Към всички тях г-н Костадин Иванов отправя гореща благодарност и чрез страниците на вестника!

Зная, че и занапред хората тук ще тачат своя празник. И той ще ги събира все така – колоритен, забавен, оцветен от усмивките им.

Бинка Величкова

About the Author :