Усложнена обстановка в община „Тунджа” заради снега

photo_verybig_1158586Снегонавяванията и липсата на ток усложниха в някои обстановката в община „Тунджа”, съобщи кметът Георги Георгиев. Без ток в началото на деня са били селата Болярско, Бояджик, Победа, Челник, Чарган, Стара река и Козарево.

Заради липса на ток в Дома за стари хора в Болярско 30 възрастни бяха на студено, защото котелът за отопление е електрически. Не може да се приготви и храна за домуващите и за хората, които са обслужвани от Домашния социален патронаж – Болярско. Затова общината предприе мерки да достави храна за възростните хора от Дома и пакети студена храна на хората, които ползват услугите на патронажа.

Заради липса на ток Социалното предприятие в победа също не успя да приготви храна на ползващите услугите и за тях също ще бъдат доставени пакети със суха храна. Няма да оставим без храна хората, които разчитат на услугите домашните социални патронажи, заяви кметът Георги Георгиев.

До 7 часа сутринта „Техностройинженеринг” АД, с която общината има договор за снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа, е успяла да разчисти общкинските пътища, които са с дължина 144 км. Уличната мрежа в 44-те села обаче е с обща дължина 530 км, а договор за нея общината няма. Кметовете и кметските наместници трябва да потърсят техника, оборудвана с гребла за почистване на сняг, за да могат да разчистят поне главните улици в селата, а на места това не е възможно, защото няма налична техника. Ще се наложи от следващата година да помислим за договор с притежатели на такава техника, които да се ангажират с почистването на няколко села, защото иначе снегопочистването в населените ни места става много трудно, коментира още тунджанският кмет и уточни, че до края на деня днес, най-късно до утре по обяд ситуацията в общината ще се нормализира напълно.

По предложение на директорите в първия работен ден няма да учат учениците в училищата в Кукорево и Скалица, а утре – във Веселиното и Кукорево, защото пътуващите ученици трудно се придвижват до учебните заведения. Заради липса на ток няма да работи и детската градина в Чарган, още четири детски градини почиват, някои от тях по график.

 

About the Author :