Условна присъда и лишаване от право за смъртта на малката Александра

DSC04823Условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок и 2 години лишаване от право да практикува  лекарската си професия получи от Сливенски окръжен съд д-р Славка Кирилова, началник на Детско отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон”, след като беше призната за виновна за смъртта на Александра Дюлгерова, която беше само на една година и осем месеца.

На 20 април 2010 г. детето постъпва в ямболската болница с диагнозата остър епиглотит и умира за по-малко от 2 часа от остра дихателна и сърдечна недостатъчност.

То е било прието в детско отделение от началника д-р Славка Кирилова, която е била и дежурен лекар. Тя е поставила вярна диагноза, но след това и според трите медицински експертизи не е провела правилно лечение.

???????????????????????????????Единадесет медици от Варна, Стара Загора и София, които са изготвили назначените 3 съдебно-медицински експертизи, са категорични, че при остър епиглотит първото и най-важно нещо е да се осигури проводимост на дихателните пътища.

И трите експертизи твърдят, че в детското отделение не е работил ларингоскопът и не е имало детски канюли за интубация, която при това заболяване е била задължителна, затова д-р Кирилова е трябвало да насочи малката пациентка към Отделението за анестезиология и интензивно лечение или спешно да извика техен екип, който да извърши интубацията. Вместо това тя се е опитала да преодолее отока в епиглотиса (надгръклянника) с медикаменти, с инхалация от Вентолин и с кислородна маска, които са се оказали недостатъчни и неефективни.

Според обвинението и според защитата на обвиняемата има разминаване в часовете на постъпване, но съдът изцяло е приел тезата в обвинителния акт.

Прокуратурата твърди, че детето е постъпило в болницата малко след 14,40 часа, докато в медицинската документация пише, че прегледът е бил в 15,20 часа, а приемането в отделението е станало в 15,45 ч.

Официално едва в 16,10 ч. д-р Кирилова е потърсила екип от Отделението за анестезиология и интензивно лечение, които са са дошли в 16,15 ч., започнали интубирането на детето, но не успели да възтановят дихателната и сърдечна дейност и в 16,45 часа малката Александра е починала.

Затова според прокуратурата тя е обвинена и е призната за виновна от съда, че от 14,40 ч. до 16,10 ч.  е проявила немарливо изпълнение на медицинските си задължения, с което е причинила смъртта на Александра Дюлгерова.

Съдът е уважил изцяло и предявените граждански искове от родителите на момиченцето – общо 200 000 лв. на майката и бащата и е осъдил обвиняемата да плати и съдебните разноски по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Бургаски апелативен съд.

Делото се гледа в Сливен, защото за да стигне до съда имаше дълга сага от прекратявания и нови възобновявания. Ямболска окръжна прокуратура поне три пъти е прекратявала делото, а родителите са го обжалвали и съдът отново го е възобновявал. Затова са назначени и трите съдебни експертизи. Накрая родителите са поискали отвод на прокурора по делото и друг го е внесъл с обвинителен акт в съда. В Ямболски окръжен съд не са останали наказателни съдии, които да не са се произнасяли по това дело в досъдебната фаза и затова то се гледа на първа инстанция в Сливенски окръжен съд.

За роднините болката от загубата на малката Александра продължава да бъде неописуема. За да избягат от спомена за ужаса, който са преживели в болницата родителите на момиченцето и 10-годишната й сестричка са напуснали страната. Те са кандидатствали за зелена карта и са били одобрени и от 6 месеца са в САЩ.

Тук са останали само бабата и дядото на момиченцето, които живеят в Симеоново. Те не могат да си простят загубата на детето. Дядото Тодор Дюлгеров разказва как цяла зима са гледали малката и не са позволили да настине, а през април я пратили в Ямбол да тръгне на ясла и там за две седмици се разболяла. Те недоумяват обаче как е възможно детето да постъпи в болница и лекарите да позволят пред очите им то да се задуши без да вземат адекватни мерки.

Бабата – Мария Дюлгерова, не може да забрави колко трудно сестричката на Александра приела, че вече я няма. Споменът как детето я пита коя е звездичката на Алекс в небето, още я кара да се разплаче. Според тях няма справедлива присъда в тази ситуация, защото тяхното внуче го няма, а каквото и да постанови съдът детето няма да се върне. Въпреки това обаче те мислят, че подобна престъпна нехайност не може да остане без последствие, за да няма и други деца, които да умират в болница от лекарска грешка.

 Диана Иванова

About the Author :