Усещане за пълноценност

72_nМеждународният ден на хората с увреждания – 3 декември, отново бе честван подобаващо в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост (ДВХУИ) – с. Малко Шарково. Към домуващите там се присъединиха и жените от Защитеното жилище в Болярово, филиал на социалното заведение.

Празникът бе организиран от ръководството на дома и целия служебен персонал  (директор, психолог, терапевти, социални работници, санитарки и т.н.).

Тържеството, състояло се на 2 декември 2016 година, беше предшествано от интересно кулинарно състезание (на 1 декември) за направа на торти. Участваха осем отбора – по един от всеки блок, в състав: санитарка и две домуващи жени. А компетентно жури оцени постигнатото – красиви и вкусни торти – сладко допълнение към празника, който очакваха нетърпеливо всички.

84_nАртистично бе въведението към празничната художествено-музикална програма. Галя и Марина се вживяха в образите на изпълнителите от италианския дует Ал Бано и Ромина Пауър. И получиха много аплодисменти! Последва драматизация на приказката „Дядо и ряпа”. Имаше даже оперета! А после обичани народни песни, изпълнени с много вдъхновение „Лудо младо”, „Де гиди луди, млади години” и др.

Гостенките от Болярово също попяха на воля, поздравявайки всички присъстващи. Техните чудесни изпълнения на песните „Лиляно моме”, „Облаче ле бяло”, „Песен за Райна княгиня” предизвикаха бурни ръкопляскания и шумно одобрение.

IMAG0138С много музика и танци продължи празникът – „Сън съм сънувала”, „Тръгнала Янка”, както и популярни народни песни, които момичетата харесват и пеят с готовност. С тържествен обяд и кръшно българско хоро завърши празничният ден. И с усмивки на задоволство върху лицата на домуващите жени.

IMAG0140Присъствала съм на много от мероприятията им по различни поводи. Те по детски искрено и непринудено се радват на всяко свое постижение – в разни състезания, в художествената самодейност или трудове акции. Защото така се чувстват като пълноценни хора, оценени достойно от другите!

IMAG0146Така бе и сега. И нека всякога бъде така. А на колектива, сплотен от директора Дафинка Георгиева – почит и признателност за всичко, което правят в делниците и празниците на своите питомци!

About the Author :

Leave a reply