Урок по родолюбие с ученици от НУ „Проф. Нойков” – Ямбол

Picture 006Наближава най-светлият християнски празник Великден. За разлика от други години сега учениците ще бъдат във ваканция. Затова ръководството и учителите на вторите класове решиха да изпреварят събитията. Съвместно с РИМ – Ямбол в етнографска къща в квартал Каргон  г-жа Динка Ангелова –етнограф в музея запозна децата с различни техники на боядисване и рисуване на великденски яйца.Това е цяло изкуство, още от древността бабите са багрили яйцата с натурални бои, приготвени от треви и билки, а всяка домакиня се стараела нейните да бъдат най-красиви, най-оригинални, най-шарени. За целта още в ранни зори започвали да варят яйцата и приготвят своите тайнствени багри, смесвайки различни треви в котлите.

Picture 009Първото яйце задължително се боядисва червено, трие се на кръст на челото и  бузките на децата с пожелания да са румени и  здрави! Това яйце се поставя пред иконата на Св. Богородица и по него се гадае преди следващия Великден каква ще бъде годината – ако е пълно, тя ще е щедра и берекетлия, ако е изсъхнало, годината ще е сушава и лоша и с малко продукция За всяко внуче има яйце – с восък се изписвало буквата на детето и още докато спи до главичката се поставя червеното яйце, та като се събуди първо него да види  и знае, че Дядо Великден  не го е забравил и тази година.

Picture 020Г-жа Динка Ангелова  от РИМ – Ямбол и класните ръководители помогнаха на децата да усвоят техниките за боядисване на яйца и децата с радост се заеха да направят своите яйца много красиви и  всяко от тях вложи цялото си въображение и старание. А после с гордост сочеха своите на изложбата от рисунки и красиви великденски яйца в училище.

Picture 033Българските традиции са живи, предават се от поколение на поколение. Такава беше и целта на този нагледен урок за багрене и рисуване на яйца.

Сега всяко дете ще се включи с радост в дома си при боядисването на великденските  яйца и ще сподели  усвоеното от тази среща, за да станат много по-красиви и интересни от тези на съседите!

Срещата завърши с пожелание за благословени и светли Великденски празници във всяко българско семейство.

Picture 034 Picture 035

About the Author :