Уникалните ямболски коледари ще коледуват по райони, без организирани събития. Тази година Община Ямбол ще подкрепи коледарските групи в детските градини

 

Ямбол, 20.12.2021 г.

Тази година коледарските куди в града ще коледуват по райони.

Каргонските групи ще започнат да обикалят къщите в най-стария ямболски квартал „Каргон“ от Бъдни вечер – 24 декември.

На 25 декември, Рождество Христово, те  ще играят на каргонския пазар и около обед ще достигнат до Безистена и центъра.

Кудите от Първи градски жилищен район („Баира”) ще коледуват в северния ямболски квартал.

Поради извънредната епидемична обстановка и с цел спазване препоръките на здравните власти организирани мероприятия няма да има.

„Община Ямбол винаги е подкрепяла и ще подкрепя българските традиции и ямболските уникални празници. Искрено се надяваме, че следващата година обстановката ще бъде нормална и ще успеем да направим хубав коледарски празник както за малките, така и за големите коледари на Ямбол“, коментира кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Ямболските коледари са единствените в страната, които не само пеят и благославят, но и танцуват. Повече от век в града се съхранява традицията на танцуващите коледари.

Коледарският буенек е възникнал в квартал „Каргон“ и до днес пази своята неповторимост.

По инициатива на ръководството на община Ямбол, за да се подкрепи традицията, със средствата, които бяха предвидени за организирането на „Ямболски коледарски буенек“, тази година ще бъдат изработени детски коледарски костюми за всички детски градини на територията на община Ямбол.

About the Author :

Leave a reply