Уникална изложба разказва историята на ямболската адвокатура

IMG_5041Уникална по съдържание, макар и относително семпла по вид изложба, проследяваща историята на ямболската адвокатура, беше открита днес, 19 ноември 2018 г., във фоайето на читалище “Съгласие”. Организатор е Адвокатска колегия-Ямбол, а поводът е 130 години от приемането на първия Закон за адвокатурата – на 22 ноември 1888 г.

На 10 табла са изложени най-важните моменти от развитието на адвокатурата в Ямбол, представи изложбата Георги Георгиев, председател на Адвокатски съвет-Ямбол. Първата информация за наличието на адвокат в Ямбол е още по времето на турското робство – това е Иван(чо) Костадинов, регистриран към Одринската адвокатура, но е работил в региона на Ямбол. Показани са факсимилета на неговата диплома – къде е завършил и какво е правил в района. На следващите табла е представен първият Закон за адвокатурата. Интересното е, че преди приемането на този закон обществениците, които са били и адвокати, са издали първото юридическо списание за страната именно в Ямбол, IMG_5043което е включено в изложбата. На друго табло е представена регистрацията на Ямболската адвокатска колегия през 1912 г. с  акт на Окръжния съд, преди това адвокатите тук са се водили към Сливенската околия. Изключителни личности има на таблото, хора, които са допринесли за съвременния Ямбол, подчерта адв. Георги Георгиев. Могат да се видят уникални лица, които са били кметове на града и същевременно са били адвокати. Тук е “Каргонският господ”, както са го наричали хората  – адвокат Васил Влахов, съдействал много за развитието на Каргона; тук е адвокатът Стоян Митев, който между Първата и Втората световна война най-дълго е управлявал града като кмет, изградил е много обществени сгради, прекарал е канализацията на Ямбол, направил е настилки по улиците  – една изключителна личност. На снимките са изложени и IMG_5048други адвокати, работили в миналото изцяло за града, подпомагали с обществени дейности Ямбол, сред които д-р Петър Брънеков, Любен Брънеков, д-р Кръстю Златаров, Иван Търпанов и др. Сред ямболските адвокати има  кметове и народни представители. Може да се види цялата процедура по откриването на ямболската минерална вода – документи свързани с нея. В изложбата е отделено място и на първата жена, адвокат в Ямбол – Милка Йовкова, родена 1921 г.

Изложбата е разделена на четири периода – първият обхваща времето до приемането на Закона за адвокатурата; следващият е най-дълъг – между 1925 и 1944 г., когато тук се е работило много творчески; периодът от 1944 до 1989 г. и последният период – сегашният.

От изложбата гражданите могат да се запознат и с това, че Юридическият факултет на Софийския университет по времето на Втората световна война е имал два семестъра в Ямбол – бил е дислоциран тук, заради бомбардировките над София. Паната са изложени във фоайето на “Съгласие” до 29 ноември. После изложбата ще се съхранява в канцеларията на адвокатите.

“Народ без история бързо е забравен, това е нашата история на Ямболската адвокатура, ние не сме забравили тези хора. Именно тази 130 годишнина даде повод ние със съдействието на Висшия Адвокатски съвет да издадем и една книга – “История на Ямболската адвокатура”, която е в рамките на 600 страници и проследява историята от първия адвокат, работил в региона до 2018 г. “, сподели още адвокат Георги Георгиев. Книгата е била възложена на журналист от Стара Загора – Георги Торториков. Той е направил проучване на целия ямболски архив. Използвани са и личните архиви на местните адвокати. Книгата е издадена с финансовата помощ на Висшия адвокатски съвет, а представянето й тепърва предстои.

IMG_5030 IMG_5045

About the Author :

1 Comment to “Уникална изложба разказва историята на ямболската адвокатура”
  • Георги Туртуриков
    November 21, 2018 - Reply

    Поздравления за изложбата!
    Но, уважаеми журналисти, преди да пишете – четете! Коняров не е първият адвокат в Ямбол (нито пък в Одрин). Такъв е Иван(чо) Костадинов – пише го ясно на едно от представените табла. А, и аз не съм журналист – историк и юрист съм, а фамилията ми е Туртуриков.
    Честит празник – 22. ХІ., на всички ямболски и други адвокати!

Leave a reply