Уникален концерт в Ямбол разкрива музикалният гений на жени композитори

Ямбол, 02.03.2023 г.

Клара Шуман, Алма Малер, Фани Менделсон, Полин Виардо – талантливи и забележителни композиторки, които са оставили трайна следа в класическата музика, но не са получили полагащото им се признание. Светлина върху тяхното творчество хвърля оригиналният проект на ямболската оперна певица Гинка Учкова. Тя представя в концерт подбрани техни творби, с които ще зарадва почитателите на това изкуство в Ямбол в навечерието на Международния ден на жената. Събитието ще се състои на 6 март в Синия салон на НЧ „Съгласие”, а входът е свободен.

Повечето жени композитори през миналото хилядолетие са имали възможност да следват музикалната си мечта, благодарение на влиятелни роднини или познати, които им предоставили тази възможност. И не, че жените не са били толкова талантливи. Просто времената са били такива. Жените композитори били смятали за аутсайдери. И въпреки всички трудности, такива е имало. И концертът на Гинка Учкова е още едно доказателство за това. А ето и малко повече подробности за самите композиторки.

Фани Менделсон

Фани Менделсон е родена на 14 ноември 1805 година. Заедно с брат ѝ Феликс Менделсон, били предоставени с музикално обучение от същите учители, но разликата била в това, че баща им подкрепял обучението на Феликс и “толерирал” обучението на Фани. През 1820 година в писмо до Фани, той казва: “Музиката вероятно ще стане професия за Феликс, но за теб може и трябва да бъде само декорация.” Фани оставя след себе си повече от 460 музикални творби. Много от тях са написани под формата “Песни без думи”, жанр за който заслугата по-късно се приписва на брат ѝ. През 2010 става ясно, че една от творбите на Феликс, която датира от 1970 година, всъщност била написана от Фани и за първи път е изпълнена под нейно име на 8 март 2017 година. Това не е първата музикална творба, която Фани композира и представя на света, под името на брат си. Говори се, че и други от нейните композиции били публикувани под името на Феликс Менделсон. Това довело Феликс до неприятна ситуация в двора на кралица Виктория, когато кралицата му казала, че ще изпее любимата ѝ негова творба – Italien’, при което Феликс признал, че всъщност това е композиция на сестра му Фани.

Клара Шуман

Клара Шуман била родена на 13 септември 1819 година в Лайпциг. Тя започва да свири на пиано на 5 годишна възраст, благодарение на баща ѝ, който бил учител по пиано. Клара Шуман е вероятно най-талантливата и известна композиторка от епохата на Романтизма. Тя е била истински феномен и много известна личност за времето си. Само на 13 години, Клара започва да свири по памет. Тя е една от първите, които започват тази практика, след което за повечето пианисти това се превръща в стандарт. Освен кариерата си, като пианистка, тя композира свои собствени творби, които изпълнява на концертите си. Факт е, че за времето си това било изключително рядко явление, дори и при мъжете композитори. На 20 годишна възраст, тя се жени за Робърт Шуман, въпреки силната опозиция на баща си. Клара Шуман е музикален гений, който винаги останал в сянката на други двама велики композитори – Робърт Шуман и Йоханес Брамс, който също бил влюбен в нея. Говори се, че съпругът ѝ настоявал тя да спре да композира, което накрая тя прави – приключва с кариерата си на композитор, когато е само на 36 години.

Алма Малер

Алма Малер е родена на 31 август 1879 г. във Виена в артистичното семейство на художник и оперетна певица. Алма израства заобиколена от изкуство и никак не е чудно, че се посвещава на него. Прекарва с часове в студиото на баща си, той е възхитен от нейните музикални и литературни интереси. Алма Малер създава над 100 песни, безброй инструментални пиеси и начало на една опера. За наше съжаление обаче оцеляват само 16 песни, останалите нейни творби се загубват по време на Втората световна война. През 1946 г. Алма Малер-Верфел става американска гражданка и се премества в Ню Йорк, където продължава да е важна фигура в културния живот.

Полин Виардо

Полин (на френски: Pauline) Виардо е френска оперна певица, мецосопран, родена в семейство на испански музиканти. С прекрасния си глас и особено с впечатляващите си драматични изпълнения тя спечелва уважението и възхищението на много от композиторите на своето време – Михаил Глинка, Джакомо Майербер, Ектор Берлиоз, Рихард Вагнер, Шарл Гуно, Камий Сен-Санс, Йоханес Брамс. Някои от тях пишат роли за нея, други ѝ посвещават свои произведения. Наред с кариерата си на певица, Полин Виардо е и талантлив композитор. През живота си написва над 100 песни по текстове на водещи поети, 5 опери, три от които са по либрета на Тургенев. При създаването на песните си показва изключителен усет към текстовете им. Композира както във френски, така и в испански стил, включва елементи от испански танци, най-често болеро. През живота си композира 15 инструментални пиеси, различни камерни творби, много клавирни произведения и издава два тома с упражнения за цигулка.

Нидерландската пианистка и композиторка Хенриете Босманс е родена на 6 декември 1896 г. в семейство на професионални музиканти. От 1914 Хенриете започва да пише клавирна музика, композира предимно камерни творби, а след завършването на обучението си започва да пише и оркестрова музика. Босманс композира в съвременен стил, особено вдъхновена от  Дебюси и други пионери в областта. Въпреки това успява да намери и свой собствен път. От учителя си Вилем Пайпер тя заимства използването на политоналността, което придава на музиката ѝ известен импресионистичен отенък. Има Соната за виолончело и пиано, Трио за цигулка, виолончело и пиано, струнен квартет,  пиеси за цигулка и пиано и творби за виолончело.

С изключително внимание и прецизност, Гинка Учкова е подбрала произведения на тези забележителни композиторки за своя рецитал. Включени са рядко изпълнявани романтични творби по текстове на Хайне, Пушкин, Тагор, Демел и други известни немски, нидерландски и френски имена. Проектът получава своята успешна реализация миналата година във Велдховен, Нидерландия. Повечето произведения от концерта се изпълняват изключително рядко в България, а някои от тях за пръв път ще бъдат чути в Ямбол. Една от песните, написана специално за този концерт от младата българска композиторка Мина Ефремова, ще получи и своята световна премиера.

Рециталът е със специалното участие на блестящата пианистка Надежда Петрова. Тя е доктор към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив. В концертната си практика се изявява като солиращ пианист и акомпанятор на певци и инструменталисти, хорови формации, активно участва в музикални събития, като обхваща богата гама от прояви в различни формации и жанрове. Надежда Петрова има и награди от редица академични и университетски конкурси.

About the Author :