Умряла риба във водоем край Дражево вдигна всички на крак

DSC07364Умряла риба в частен водоем в землището на село Дражево вдигна на крак всички институции и община „Тунджа” през почивните дни. Сигналът за умрялата риба е подаден на телефон 112 на 2 март. Този водоем се намирал в близост до вододайната зона и затова институциите са реагирали веднага. Община „Тунджа” е подала сигнал до РИОСВ – Стара Загора, „ВиК” – Ямбол, Гражданска защита и Агенцията по аквакултури. На 3 март комисия с представители на сигнализираните институции е посетила района, взети са проби.  Било е сигнализирано и че се усеща миризма и затова е обходено трасето от водоема до регионалното сметище и от няколко места са взети проби. Резултатите ще бъдат ясни едва през следващата седмица, съобщиха за „Неделник” от Регионалната инспекция по околна среда и води – Стара Загора.

Секретарят на община „Тунджа” Андон Кръстев разясни, че по тяхна информация „ВиК” са преценили, че няма опасност за питейната вода. В понеделник и Регионалната здравна инспекция изследва водата в селата Кабиле и Дражево и от помпената станция, за да установи дали има опасност за здравето на хората. Вчера резултатите от взетите проби са излезли. Директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева съобщи, че няма отклонение нито в микробиологичния, нито в химичния състав на изследваната вода и хората могат да са спокойни. „Апелирам към всички жители на селата Кабиле и Дражево и на потребителите на питейна вода в индустриалната зона, които се захранват от изследваните водоизточници, да бъдат спокойни, защото водата е годна за пиене”, каза още д-р Генчева.

Според секретаря на община „Тунджа” първоначалните данни са, че рибата във водоема е умряла от липса на достатъчно кислород, а не е отровена.

Диана Иванова

Водоемът е на собственик от село Кабиле, намира се в частен терен и е с площ 7-8 дка. Той се ползвал за спортен риболов. Водоемът се е образувал от високи подпочвени води в терен, от който на времето е добиван пясък.

По отношение на миризмата има съмнение, че идва от старото сметище. Тя идва от отводнителен канал, който минава и се свързва с отводнителния канал (той е по-скоро едно дере), който се намира под сметището и преминава през землището на Хаджидимитрово и Дражево.

Секретарят на общината уточни още, че по това дере, което е в района на старото сметище и влиза в дражевското землище, се е случвало и преди да се усеща миризма и общината е сигнализирала РИОСВ – Стара Загора.

В понеделник екологът на община „Тунджа” Светозар Грозев заедно с представител на община Ямбол са посетили мястото, за да видят на какво се дължи тази миризма, при условие, че старото сметище беше рекултивирано и запръстено. Те са установили, че има проблем с дренажа на старото сметище, който се е подпушил и не може да поема, затова има изтичане навън.

Взето е решение да се извика строителят, извършил рекултивация на старото сметище, за да отстрани проблема.

Диана Иванова

Б. р. Снимката е на рекултивираното старо сметище на Ямбол

About the Author :