„Уловени бисери“ – картините на един нетипичен колекционер

Ямбол, 20.12.2019 г.

Нетипична, много различна от всичко останало бе последната за годината изложба, открита снощи в ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол – представена бе частната сбирка на един нетрадиционен колекционер – военнослужещият Върбан Вачев. Експозицията, озаглавена „Уловени бисери“, включва 62 творби предимно на български автори – живопис и графика. Но трябва да се отбележи – те са само малка част от притежаваното от него, а колко са творбите, които има – дори и той вече не знае.

Върбан Вачев е роден в София, детството му е минало в Троян, от 2004 г. живее в Ямбол, тук живее семейството му и двете му деца – син на 9 г. и дъщеричка на 1 г. Както сам казва: „По лична карта съм троянски жител, но по сърце вече може да се каже, че съм ямболски жител“. Той е майор, зам.-командир по логистиката в поделението в Кабиле 22 130.

Както полу на шега предположи директорът на галерията Петко Йорданов, още като малък колекционирал – … картинки от дъвки „Турбо“. Първата му картина била наследствена – от неговия баща и стояла вкъщи. Втората картина, която придобил, намерил изхвърлена сред купчина строителни отпадъци. Третата си я купил и “с три картини вече станах колекционер“, пошегува се Върбан Вачев. Колекционира картини от около 2010 г. Сам определя това като къртовски труд и много четене. Споделя, че материалите за художниците, особено от соц. периода, са съвсем малко. Най-напред посетил ямболската галерия, за да потърси информация за вече купена картина. В лицето на екипа срещнал огромна подкрепа, всячески се опитвали да му помогнат в търсенията. На предложението да направи в бъдеще изложба от останалата част от колекцията си „Уловени бисери 2“ откликва с готовност – само трябва да пренесе картините от Троян. Преди години предложил на Общинския съвет в Троян да дари част от платната и те да послужат като основа за създаването на художествена галерия в града, „той няма такава – смятам, че всеки уважаващ себе си град трябва да създаде такова депо за изкуство с местни и национално значими автори, за да могат жителите на този град да се наслаждават на изкуството, създавано в България. Една Стражица, примерно, има разкошна галерия, а е на половината на Троян. Троян е стар град, със стари традиции, но в момента явно нямат интерес, защото пета година нямам отговор от тях“, споделя младият човек. С част от картините си Върбан Вачев е украсил канцеларията, където работи – за да се наслаждават колегите му, малка част са в дома му, друга част съхранява в помещение под наем.

При откриването на изложбата той подробно дискутира и друг важен аспект на колекционерството – финансовият ресурс. Според него колекциите се правят по два начина – с много пари и специалисти, които да предлагат картините, ала естествено, този метод му е невъзможен. Другият начин е с много търпение, с повече знания – непрекъснато четене, с добър художествен вкус. „Винаги моят личен усет за картината е бил водещ. Никога не съм робувал на имена, но истината е, че големите имена имат и големи картини“, казва той. Това, което е събрал, е резултат на много издирване, кореспонденция с хората, които ги продават и според ограничения му финансов ресурс. „Колекционирането е доста сложно не само като знания, като усещане за картините, но и като чиста логистика- логистиката по събиране, транспортиране, реставрация, съхранение, е убийствена“, казва Върбан Вачев, на когото със сигурност фактът, че професионално е свързан с логистиката, му помага. Той признава, че колекционирането на картини му отнема доста време, което би посветил на семейството си, затова и благодарността към най-близките е голяма. Младият човек призна още, че е приятно изненадан от това как изглежда колекцията в залите на галерията – резултатът е надминал в пъти очакванията му. И още един щрих – колекционерът никога не се е занимавал с рисуване, смята, че това е нещо, което трябва да бъде оставено на професионалистите.

Върбан Вачев е не само наш гост, но и наш приятел – активно следи културния ни живот, той е и наш дарител – с тези думи го представи директорът на ХГ „Жорж Папазов“ Петко Йорданов.

При откриването на изложбата изкуствоведът в галерията Стойка Цингова припомни, че има няколко вида колекционери. Най-често това са хора, тясно свързани с изкуството. Другата категория са хора с големи финансови възможности – част от бизнеса на България. Върбан Вачев е нещо трето. Той израства, търси, информира се и притежаваните от него неща стават все по-стойностни от началните. Той влага лични средства включително за реставрация, отбеляза Стойка Цингова. Той събира, издирва, показва пред широката общественост, т.е. абсолютно частно прави онова, което прави една галерия. Изложбата е феноменална с това, че тя е на частен колекционер, който по никакъв начин професионално не е свързан с изкуството, подчерта изкуствоведът и покани и други колекционери в Ямбол да гостуват на галерията, показвайки своите притежания.

Поздравителни слова към присъстващите отправи при откриването и заместник-кметът на общината и почетен гражданин на Ямбол Енчо Керязов.

About the Author :

Leave a reply