Удължават с два дни грипната ваканция за училищата в Ямболска област

Ямбол, 11.03.2020 г.

Грипната ваканция на учениците в област Ямбол ще бъде удължена до края на седмицата, т.е. тя продължава и на 12 и 13 март 2020 г. Това беше решено днес на среща между областния управител Димитър Иванов, директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева, шефът на РУО Стойко Стойков и заместник-областния управител Стойка Димитрова. Целта е да могат да се въведат допълнителните санитарно-хигиенни мерки във всички училища на територията на областта, взети като решение на националния щаб във връзка със заболяването грип.

Няма място за притеснение, броят на заболелите деца и ученици вървят надолу, каза още областният управител. От информацията, получена от личните лекари за първите три дни от тази седмица, заболяемостта в момента е 114,7 на 10 хил. население, докато през предходната седмица тя е била 164 на 10 хил. население.

Определено имаме снижаване на заболяемостта, същата е тенденцията и в групата 5 -14 г., подчерта и директорът на РЗИ-Ямбол д-р Лиляна Генчева. Много далеч сме от предепидемичната крива, отбеляза още тя.

Допълнителните хигиенни мерки, които се предприемат в училищата, са: инструктаж преди всеки първи учебен час във всеки клас; след всеки проведен час – проветряване на учебните помещения; три пъти през деня – дезинфекция на учебните помещения и на коридорите в училищата. Задължително трябва да има поставени миещи препарати и дезинфектанти за деца на мивките в училище. Допълнителната ваканция е, за да се купят дезинфекционните материали и да минат инструктажите на всички лица, имащи отношение към този процес – утре и в петък в РЗИ-Ямбол ще бъдат проведени срещи с всички медицински лица в училищата и детските градини, както и с отговарящите за санитарно-хигиенните условия за допълнителни указания. Тази методическа помощ ще бъде последвана от много строги проверки на дезинфекционния режим и противоепидемичните мерки.

Началникът на РУО-Ямбол Стойко Стоков ще проведе срещи с всички директори на училищата, ще бъдат изпратени и писмени указания. Училищата трябва да разполагат с дезинфекционни материали минимум за две седмици. Там, където нямат, образователното министерство ще им окаже подкрепа, каза шефът на РУО-Ямбол.

 

About the Author :

Leave a reply