Удобна експертиза решава делото за водопровода?

kmet_sudНаказателното дело за водопровода срещу ямболския кмет излезе за решаване в Бургаски апелативен съд и до 30 дни апелативните съдии за трети път ще трябва да постановят решение по него.
На съдебното заседание на 13 май съдът изслуша тройната съдебно-икономическа експертиза, която е пата по това дело, превърнало се в тежка съдебна сага, след като обиколи всички съдебни инстанции по няколко пъти.
Най-после кметът Георги Славов успя да получи такава експертиза, която му трябва, за да докопа евентуално така лелеяната оправдателна присъда и по последното останало му висящо наказателно дело. Новите съдебни експерти са дали заключение, че няма завишение на количество на материалите и на цените, на които е изпълнен обектът.
Прокуратурата продължава да поддържа обвинението и дори настоява кметът да бъде осъден по по-тежкото обвинение за длъжностно престъпление, което му беше повдигнато и за което съдът в Ямбол го оправда и му наложи ефективната присъда от 3 години и 8 месеца по по-лекия текст от Наказателния кодекс. Според прокуратурата новата експертиза не трябва да се взима под внимание, защото тя е изследвала само 20 позиции, докато предишната е изследвала над 50.
За оправдателна присъда пледираха защитниците на кмета и самият той. Според тях с представените по делото експертизи се установявали като извършени, оспорвани от държавното обвинение дейности, и не се доказвало завишение на цените им. Нямало и пряк умисъл на подсъдимия да причини вреда на общината. Самият Георги Славов пък оспорил това, че изпълнението на обекта е започнало преди провеждането на процедурата за обществена поръчка, обяснявайки, че общината е щяла да изтърве отпуснатите пари за ремонт на пътя. Припомняме, че това дело стана най-връщаното не само от богатата колекция от дела срещу ямболския кмет, но и в цялата съдебна практика на Ямболски окръжен съд. Първият съдебен състав на Ямболски окръжен съд, който гледа делото, осъди кмета на пет години затвор и 6 години лишаване от право да заема държавна длъжност, но Бургаски апелативен съд го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав. Втория път Ямболски окръжен съд даде на Георги Славов отново ефективна присъда от 3 години и 8 месеца затвор и го лиши от правото 4 години да заема държавна длъжност. Тази ефективна присъда беше потвърдена от Бургаски апелативен съд, но върховните съдии върнаха отново делото за ново разглеждане. Така за близо 4 години това дело се гледа от пет съдебни състава. Удобната съдебна експертиза, която беше представена в Бургаски апелативен съд.  е пета поред по това дело. При второто му гледане в Ямболски окръжен съд беше назначена допълнителна експертиза, след това в Бургаски апелативен съд също беше назначена допълнителна експертиза и нова финансова експертиза за финансовото състояние на община Ямбол. Апелативен съд – Бургас допусна новата пета експертиза в изпълнение на указанията, дадени от Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане.
Така най-накрая може и да се изпълнят прогнозите на ямболските зевзеци, които измислиха виц, че дело ще се връща, докато не се намери съдебен състав, който да оправдае ямболския кмет, защото експертизата „подава на съдиите удобна за отиграване топка”.
Съдебното решение трябва да бъде постановено в препоръчителния 30-дневен срок – т. е. до 13 юни.

Диана Иванова

About the Author :