Увличащият пример на доброто

Digimax A50 / KENOX Q2Едни малки деца, обединени около каузата да направят нещо смислено и добро през лятото, успяха да постигнат нещо наистина голямо, за което ние, големите, дори и не сме си представяли, че може да стане реалност. За близо 2 месеца малчуганите от магазин „Сладурите” на ул. „Г. Раковски” в Ямбол с труд и постоянство успяха да съберат над 4000 лв. за лечението на Гери и помогнаха в Ямбол да пристигне д-р Мукеш от Индия, за да започне терапията за облекчаване на нейното състояние.

Започналата като игра идея да плетат гривнички от ластички, се превърна в кампания на доброто, в която се включиха децата от квартала. В началото малчуганите решиха, че ще продават гривничките и ще събират паричките за болни деца. След това обаче те вече фокусираха усилията си и се включиха в благотворителната кампания за събиране на средства за лечението на Гергана, която е наречена „С любов за Гери” и това сякаш даде още по-голям тласък на тяхното добро дело.

2Самите деца и техните родители не са си и представяли колко заразяващ може да бъде чистият детски стремеж да се прави добро. Цяло лято децата не спряха да правят гривнички, да събират играчки и други неща, които могат да привлекат вниманието на минувачите и да ги предизвикат да пуснат своите парички в кутията. Така ден след ден парите постепенно се увеличаваха и това още повече амбицираше малчуганите да продължат с доброто си дело.

Отчетността на събраните пари се следеше строго от всички, а техните родители им помогаха периодично парите да бъдат внесени по сметката на Гери.

3В средата на юли те се срещнаха за първи път с Гери, за да дарят на нея и на майка й вносната бележка от първата внесена сума по нейната сметка, която беше за 1250 лв. Тогава те обещаха на Гергана, че няма да се спрат и ще продължат да я подкрепят. И го направиха. И така за двата месеца, през които те упорито всеки ден стояха на своя пост – зад кашоните на импровизирания щанд на магазин „Сладури” на ул. „Г. Раковски”, те успяха да съберат над 4000 лв., които дариха на Гери. Благодарение на тяхната всеотдайност те вдъхнаха нов живот на благотворителната кампания за Гери, която беше влязла в лятно затишие.

Историята на Гери

4Гери е плахо, но иначе усмихнато и будно 14 –годишно момиче. За първи път я видях на 6 години като дете на Българската Коледа. И тогава майка й Пенка Коева с цялата енергия на родител, готов да направи всичко за болното си дете, се бореше с болестта й, но не можеше все още да получи дори диагноза. И така през годините майка и дъщеря упорито правиха рехабилитации, операции и какво ли още не, но състоянието й с израстването й се влошаваше, а имунната й система се сриваше и болестите я поваляха една след друга. Това обаче не пречеше на жаждата на Гери за знания. Момичето учеше и мечтаеше. Последно интересът й е насочен към биологията и точно той я срещна с учителката й Ралица Георгиева, която от началото на тази година я подготвя за участие в олимпиадите. Точно по време на тази индивидуална подготовка, която учителката доброволно прави на Гери в свободното си време, тя решава, че това дете трябва да получи шанс да се лекува и се заема с тежката задача да организира кампания за събирането на средства. Първата и най-важна цел обаче за откриване на дарителска сметка е лекарите да поставят диагноза. А тя е мускулна дистрофия – нелечимо заболяване, което може само да се забави. Лечение за него няма в България, само клиника в Израел предлага рехабилитация, но за това са необходими 32 000 лв. Месеци бяха нужни на учителката Ралица Георгиева и на майката на Гери, за да преборят всички пречки и да тръгне кампанията, която обаче никак не е лека задача. Учителката си спомня колко сълзи, колко отчаяния им е коствало всичко, но сега няколко месеца по-късно твърди, че си струва, защото кампанията набира скорост и в нея се вливат с нови сили добрите сърца на толкова много хора. Едни от тях са малките чаровници от магазин „Сладурите”. През лятото учителката на Гери успя да се свърже с индийски специалист и благодарение и на помощта на децата неговото идване в България беше осигурено.

Д-р Мукеш пристигна в Ямбол, прегледа Гери, обясни на майката какви процедури трябва да изпълнява и какви масажи да прави, предписа й билкови лекарства и режим на хранене. Според лекаря той може само да спре развитието на заболяването и да подобри състоянието на Гери. Досега тя е дишала само с 20 % от капацитета на белия си дроб, но сега се надяват с новата терапия това да се подобри. Майката е обнадеждена, че състоянието на дъщеря й ще стане по-добро, само съжалява, че не е започнала процедурите преди две години, когато е имало още по-голям шанс за подобрение.

Въпреки болестта, Гери успя да осъществи една от мечтите си – да бъде приета в биологичната паралелка на Математическа гимназия в Ямбол. Тя също вярва, че терапията ще й помогне и продължава да мечтае – сега иска да стане съдебен антрополог.

Децата, които два месеца трептят с нейната съдба и се опитват да й помогнат колкото могат, се надяват някой ден тя да се оправи и да си играе с тях.

А добрината, която тези малки и чисти деца успяха да предадат с делата си, е най-ценното им постижение и едно от най-хубавите неща, които се случиха през това лято в Ямбол.

Диана Иванова

 

 

 

About the Author :