Увлекателен урок по родолюбие

DSC00884Как българската история може да бъде интересна, разбираема и увлекателна не само за пристрастените към нея, но и за младите хора, доказаха в понеделник – 3 юли, представители на сдружение „Българска история”, които гостуваха в Ямбол по покана на Инициативния комитет за местен референдум.

Две млади момчета – Марио Мишев и Иван Кънчев, изнесоха истински урок по родолюбие пред събралите се в залата на ресторант „Боровец” ямболлии, показвайки как с любов може да се подходи към историята на родината, която не е само сухи и скучни факти, а е изпъстрена и с вълнуващи човешки съдби.

DSC00885Двамата разказаха за пътя от хрумването на идеята за създаване на фейсбук страница „Българска история” преди 5 години до днешната им мисия да популяризират българската история чрез сайтове, видеа и уроци по родолюбие в цялата страна.  Сдружението вече е посетило над 150 населени места и е провело над 200 уроци, но най-важната им мисия е, че са успели да покажат на учениците и младите хора, че българската история може да бъде увлекателна и интересна.

DSC00892„Ние не сме назначени от образователното министерство, никой не ни плаща за това, което правим, напротив не сме взели нито един лев от нито едно училище, правим го абсолютно доброволно и се самофинансираме с единствената идея да влезем трайно в ежедневието на българския ученик и да му покажем, че българската история е една много стабилна основа за изграждане на високо национално самосъзнание. И това национално самосъзнание, което ни трябва днес повече от всякога, се гради в най-ранните години”, каза Марио Мишев и обясни защо са насочили своите уроци по родолюбие най-вече към учениците.

DSC00900Урокът по родолюбие в Ямбол включваше кратък филм за летеца Димитър Списаревски, известен най-вече с това, че при въздушен бой при бомбандировките на София е свалил една летяща крепост и като таран се е врязал в друга, за да я обезвреди, жертвайки живота си за родината.

Младите хора обаче изтъкнаха и мъжеството на Списаревски, което той отстоява през целия си живот, и това, че застава зад думите си, което днес е рядкост.

DSC00902Излъчен беше и кратък филм за Дойранската епопея и за героизма на българските войски, водени от ген. Владимир Вазов, който успяха да надвият противниковите войски в съотношение седем към едно.

Искаме в училище да се разказват тези лични истории, искаме да се показва как историята може да бъде полезна и защо ни е нужна и днес, казаха още представителите на сдружение „Българска история”.

DSC00902Те организираха и забавна игра с въпроси на историческа тематика, а на правилно отговорилите бяха раздадени книгите „ 50 места от българската история отвъд България”.

Със съдействието на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум всички присъствали получиха списание „Българска история”, посветено на Васил Левски.

DSC00904Младежите от сдружението, които са само на 24 години, показаха на всички, че историята е достъпна, интересна и вълнуваща и има защо всеки българин да я познава и да се гордее с нея, а заразителната им любов и отдаденост на българската история могат само да бъдат пример на учителите как да грабват аудиторията и да задържат вниманието на учениците си.

DSC00911 DSC00918 DSC00923

 

About the Author :