Увеличение на смъртните случаи – още двама души са починали от Ковид 19, заболеваемостта достигна 577 на 100 000 души население

Ямбол, 17.11.2020 г.

Увеличение на смъртните случаи на пациенти с коронавирус има в Ямболска област, през последното денонощие са починали още двама души, вчера смъртните случаи също бяха два. Жена на 48 г. без придружаващи заболявания и мъж на 72 г. с придружаващи заболявания – хронично обструктивна белодробна болест и сърдечни проблеми.  Той е приет в Специализираната болница за активно лечение по кардиология със сърдечни оплаквания и е починал, а по-късно е излязъл положителният му тест за коронавирус.  С тях починалите от началото на пандемията стават 44.

За значителен ръст на заболеваемостта в региона алармира д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол. От 9 до 15 ноември имаме регистрирани 421 положителни лица, в сравнение с предходната седмица те са били 257. Двуседмичната заболеваемост от 2 до 15 ноември е 577 на 100 000 население. Предходните две седмици тя е била 356 на 100 000 население.

На домашно лечение в момента са 708 души, излекувани от заразата са 622, хоспитализирани се водят 79 души. Реалната картина в болничните заведения в областта към 10 часа тази сутрин показва – в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ са настанени 40 души без усложнения и 5 в Ковид – реанимация, или 45 от общо 63 легла. Настанени са 17 души в МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ – Ямбол при капацитет 18 легла за болни с коронавирус, 5 са настанени в елховската болница при капацитет от 15 легла и 3 в СБАЛ по кардиология при осигурени 4 места с стаята за пациенти с Ковид 19.

Д-р Генчева съобщи, че сред новорегистрираните има лекар от доболничната помощ, лекар от болничната помощ.

Три групи в две детски градини са поставени под карантина, а в училищата – един клас в Професионалната техническа гимназия и един клас в Средно училище „Св. Климент Охридски“, заради заразен ученици.

Тази сутрин е извършена проверка по сигнал за струпване на деца пред павилион до училище. Проверката на здравните инспектори е установила, че служителката обслужва децата без маска, по-скоро маската й е на врата.

На този етап от РЗИ не отказват на пациенти със симптоми направления за безплатен PSR-тест. До 10 часа пробите се вземат при тях, а след това с направление в лаборатория „Лина“.

Д-р Генчева посъветва хората с положителни проби да им се обаждат сами, за да получат предписанието си и указания какво да правят.

About the Author :

Leave a reply