Увеличават се успешните опити за самоубийства

svetoven-den-za-prevenciq-na-samoubiijstvata-16883410 септември е обявен от Световната здравна организация за Световен ден за превенция на самоубийствата. Той се отбелязва от 2004 г.

Според обобщената статистика на РЗИ-Ямбол, през 2014 г. на територията на областта са извършени общо 47 самоубийствени действия, от които 22 успешни /от тях 17 мъже и 5 жени/.  Въпреки, че броят им е намалял в сравнение с 2013 г. , когато регистрираните опити са  81 /от тях 11 успешни/, това са тревожни данни от тъжната статистика за хората, решили да сложат край на живота си. 5 от всички 47 случаи са на млади хора от 16 до 21 г.

За периода януари-юни 2015 г. на територията на областта са извършени 12 суицидни опита/6 мъже и 6 жени/, а 9 суицидни действия са завършили със смърт. 5 от смъртните случаи са на лица в трудоспособна възраст. Най- възрастният човек, който се е самоубил е бил на 85 г., а най- младият- на 14 г.

Най-чест способ при суицидните опити е самоотравянето с медикаменти, а при завършилите със смърт суицидни действия – самообесването. Най-често на живота си са посягали пенсионери и безработни.

Самоубийците не искат да убият себе си, а болката, която им пречи да живеят. Така психолозите описват състоянието на хората, които решават да сложат край на живота си.

НА ВСЕКИ ЧОВЕК СЕ СЛУЧВА да изпадне в състояние, от което изглежда, че няма изход. В такива моменти ни изглежда, че животът е загубил своя смисъл и не си струва да се живее.

В такива моменти си помислете, че не само вие се чувствате по този начин – има много други отчаяни хора, които изпитват подобни чувства.

Помислете си, че вие като всеки друг притежавате и прекрасни и уникални качества, които трябва само да се открият и развият!

В основата на психичното здраве е собствената ви представа за самите Вас, оценката ви за вашите качества и способности или това как вие  приемате себе си.

Когато човек вярва в себе си, в собствените си сили и се цени такъв, какъвто е и другите също започват да го приемат и ценят.

Вашата представа за самия вас може да е положителна или отрицателна и да съвпада или не с представите на другите за вас, но бъдете сигурни, че някои от тях ви харесват такива каквито сте.

Несебеприемането създава тревожност, несигурност и води до депресия. Човек с ниска самооценка, който гледа на себе си като безполезен и не се харесва, се държи така, че и другите да го възприемат по същия начин.

Себеприемането – това е уважението, което вие изпитвате към себе си. То се основава на вашите силни черти на характера, способности, талант, добродетели и др. Да се приемаме – това означава самочувствие и увереност, че сме очаквани, желани и сме нужни на другите.

Знайте, че Вие самите трябва много да се обичате и харесвате, за да бъдете харесвани и обичани от всички останали, на които държите. Дори и тези, които не ви харесват особено, ще го забележат.

Какво трябва да направите, за да бъдете човек с висока самооценка и себеприемащ се?

  • Вярвайте в определени ценности;
  • Бъдете готови да ги отстоявате, независимо от външния натиск;
  • Не изпитвайте притеснение за бъдещето, за това, което ще се случи или за това, което се е случило;
  • Вярвайте, че можете да се справите с трудностите, които ви предстоят. 

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, че имате и приятели, и семейство – хора, на които това им е работата – да ви подкрепят, да ви разберат, да ви се притекат на помощ, когато сте в беда и да се погрижат за вас!

 

НЕПРЕМЕННО НАПРАВЕТЕ УСИЛИЕ И ГИ ПОТЪРСЕТЕ!

КЪДЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ НАМЕРИТЕ?

Училище – при училищния психолог;

Телефон за спешна помощ – 112;

Психотерапевт;

Отдел за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане”

Не се колебайте да потърсите и специализирана помощ!

Смъртта не трябва да е единственият изход!

Това, че не успявате да решите проблемите сами не означава, че те са нерешими! Просто потърсете помощ, защото всичко хубаво в живота Ви предстои!

Помнете, че утрото е по мъдро от вечерта!

Обичайте живота, той е единствен и неповторим!

 

Регионална здравна инспекция Ямбол

About the Author :