Убийствена стрелба от тройката даде победата на Плевен срещу „Ямбол”

???????????????????????????????Тимът на Плевен продължи много силното си, небивало от доста години представяне в първенството, след като надигра и „Ямбол” с 87:77.

Няма никаква сензация в тази победа на домакините, те бяха и фаворитът преди срещата в събота в северния град. Още повече че нашият отбор отново бе без двама от основните си баскетболисти- крилото Иван Бошняк и центърът Денис Агре, чиито травми не са отшумели. Въпреки това, макар и с 8 души, „Ямбол” държи дълго време интригата в мача. Нашите печелят първата четвърт, а втората е за „Спартак” след кошове едва в края на полувремето, завършило с аванс от 4 точки за плевенчани-38:42.

Мачът върви равностойно и в неговата сърцевина- третата четвърт, в която се счита по принцип, че вече разликата в класите става очевидна. Нищо подобно не се случва в зала „Балканстрой”, което говори добре за работата на треньора Марянович с напредването на сезона. А може би фантастичният мач на гарда Боцка прави нещата приемливи за „Ямбол”, тъй като сръбският плеймейкър вкарва феноменалните 31 точки, а дава и цели 7 асистенции. Това е най-силната изява на гарда от началото на първенството, той е и играчът сред всички на терена с най-висок коефициент на полезно действие – 32 пункта.

„Спартак” обаче вади едно оръжие, което бе ръждясало от няколко сезона – тройките. При далечната стрелба, страхотни изстрели правят Урош Величкович и Весо Георгиев. И двамата състезатели постигат по 24 точки, и това при много висок процент на успеваемост.

И като цяло домакините имат чудесен ден от Халите и постигнат 51 процента успеваемост от далечно разстояние, което не се случва често.

Срещу шут не се играе, казваше преди години Петко Делев. Почти е прав, особено пък, когато съперникът не може да използва дълга скамейка, за да опита да спре топ стрелците. Ямболският треньор има всичко на всичко 8 читави баскетболисти, единият, Стилиян Иванов, излиза за пет фала. А и с още детската си физика, надали Иванов е човекът, който може да спре снайперистите.

Серия от 7:0 на Спартак веднага след почивката качва разликата над 10 точки, но „Ямбол”  се задържа в пиесата и изостава само с 6 точки след 30 минути игра. Тази черна за нашите серия от 7-0 обаче се повтаря малко преди средата на последната десетка и отново Плевен дърпа с над 10 точки – една стабилна разлика, останала до края на мача.

„Ямбол” доста отстъпва и в асистенциите – 11 срещу 26, а това вече идва наистина предостатъчно, за да се загуби мач.

За нашите, освен Боцка с неговите 31 т., силно играе и Радетич, който има 21 точки и 11 борби.

Прави впечатление, че капитанът Говедаров не е бил в стартовата петица, а за целия мач има едва 18 минути на терена, което вероятно се дължи на някакъв здравословен проблем.

В следващия кръг в зала ”Диана” идва „Левски”.

 

About the Author :