Убийствена стрелба от Безистена изкачи „Академик Бултекс” на второто място

1w1wСтрахотната стрелба от Безистена на чернокожите гардове на „Академик Бултекс” Оскар Белфийлд и Шакир Смит не само донесе победата на пловдивския тим над „Ямбол”, а и го прати на второто място. Баскетболистите от Пловдив вече имат 36 точки и задминаха „Рилски спортист”, който е с 35 точки. В петък привечер „Академик Бултекс” постигна успеваемост от 51,85 процента при стрелбата от далечно разстояние/14 от 27 изстрела/, което се случва много рядко в баскетболната игра.

„Ямбол” стреля така сякаш никога не е виждал ринговете в зала „Диана” и вкара само 5 от 26 опита за тройки, а това са мизерните 19,23 процента. Топ играчът на пловдивчани Шакир Смит постигна своите 27 точки само за 19 минути на терена, което също се случва изключително рядко. Американецът пропусна само два от деветте си опита от Халите, а за две точки постигна три от четири стрелби. Той не направи и нито една грешка в мача, показва статистиката.

Тя рязко напомня и за големия проблем на нашия клуб през този сезон – липсата на равностойна резервна скамейка. Изненадващо в някаква степен  Стойо Чолаков започна като стартов играч за сметка на Върбанов. Нещата обаче се развиха трагично и само след 3 минути игра гигантът на „Ямбол” трябваше да запълва бездната, като се наложи да изиграе цели 37 минути. За 210 сантиметров баскетболист , който е и поне 120 килограма, това е огромна умора, но парите не позволиха  на треньора Петров да направи по-солидна селекция.

Пълни 40 минути пък изигра Стоян Петков, само той от всички състезатели на двата клуба изобщо не получи почивка. Бургазлията в редиците на „Ямбол” направи страхотен мач и стана топ баскетболиста на клуба ни със своите 18 точки, 7 борби, 2 асистенции, 1 чадър и една отнета топка, като не допусна нито една техническа грешка.

До голяма степен негова е заслугата най-добрият играч в Лигата Джордан Семпъл да стане незабележим в двубоя, като завърши с коефициент едва от 15 пункта, което за него е голяма рядкост.

Във временното класиране след 22 кръг настъпиха няколко промени. Не само „Академик Бултекс” излезе на втора позиция, а и „Ямбол”, макар да загуби, изпревари не само „Левски 2014”, а и „Черно море Тича”. Нашите имат 27 точки, сините и моряците са с по 26, като нашите и Варна са с  мач по-малко.

 

About the Author :

Leave a reply