Търсят решение за безводието в Бояджик

???????????????????????????????Община „Тунджа” съвместно с „ВиК” – Ямбол търсят решение за преодоляване на безводието в с. Бояджик.

В селото е въведен воден режим от 17 юли, в четните дни вода има в едната половина на селото, в нечетните  – в другата, но честото спиране и пускане на водата води до увеличаване на авариите.

На 18 юли жителите на Бояджик излязоха на протест срещу липсата на вода и блокираха пътя към Нова Загора-Ямбол.

На редовния брифинг на 22 юли кметът на общината обясни, че задно с „ВиК” търсят да включат нови количества вода във водоснабдтелната мрежа на селото. За целта се извършват проверки дали водата в стари кладенци край селото е годна за присъединяване към водопреносната мрежа. В единия има необходимия дебит, но количествата на нитратите са пет пъти по-високи от нормата, очакват се резултатите от изследването на втория кладенец.

Ако е необходимо, общината ще извърши и нови сондажи, поканени са специалисти, които да търсят подземни води, но процедурата по изследването и присъединяването е дълга.

В същото време водоснабдителното дружество изготвя работен проект за изграждане на нов 12-километров външен водопровод, който да доведе необходимите количества вода от водоизточник край село Болярско, за който ще се търси финансиране от държавата, защото подобен разход, който вероятно ще надхвърли 1,5 млн. лв., не е по силите на общинския бюджет.

 

About the Author :

Leave a reply