Търси се: от портиер до ландшафтен архитект

портиерНа пазара на труда в Ямбол се търсят основно в последните седмици работници в текстилната, шивашката и кожарската промишленост –  браншове, които са традиционни за града ни.

Въпреки че много шум се вдига около липсата на медицински специалисти, има свободни работни места само за един лекар и за една медицинска сестра. Към този сектор, макар и с известна уговорка, може да прибавим и търсенето на детегледачка. Уговорката е задължителна,  понеже не е ясно дали детето е като момченцето от  знаменития разказ на О, Хенри , породил мелодията, позната през 70-те години на миналия век като „Пуканките”, или има нужда от здравни грижи.

В този „сегмент” от пазара на труда най-често нелегално се предлагат услуги за гледане на болни възрастни хора, заплатата за тази дейност е между 200-270 лева на месец. Често гледачът  получава и безплатна храна, понякога и спи в жилището на възрастния човек, имащ сериозни здравословни проблеми. По-енергични жени успяват да гледат по двама души, особено, когато те са в един жилищен район. Професията е дефицитна от години, особено ако искате да имате коректен човек, а не някой, който ще я кара през пръсти и доста предмети от жилището ще се изпарят.

На постоянна линия е търсенето на бармани, сервитьори, продавач-консултанти , шофьори. Само майсторите на волана могат да имат шансове за по-високо заплащане, другият „персонаж” понякога изкарва едва няколко работни дни.

Имаше, поне до преди няколко дни, свободни места за инженери автоматизация на производството и конструктори, търсеше се дори еколог, както и ръководител на регионално звено в науката и образованието.  Последната длъжност е изчезнала вече от пазара, но сега се търси персонал, информиращ клиенти. Оповестената заплата за тая твърде неясна позиция е 600 лева, а нуждата е от четирима служители.

Все пак е по-добре, ако имате диплома за ландшафтен архитект . Ако нямате, поне ще ви остане шансът да станете портиер.

About the Author :