Търси се нов носител на баскетболната Купа на България

00694329Пловдивският „Академик Бултекс” детронира досегашния носител на Купата на страната „Берое”, след като надделя над отбора на Стара Загора и във втория мач от четвъртфиналите, този път като гост. Вероятно малцина биха заложили на такъв вариант при жребия, но явно сметките на младия треньор Асен Николов излязоха по-точни, отколкото тези на опитния Любо Минчев.

Срещу Минчев работеха и някои други фактори: плеймейкърът му ДиНуно бе изгонен резонно от реферите, а мощният център от Код Девоар Аджеи Бару изобщо не взе участие в сряда при реванша. Така „Берое” увисна откъм високи баскетболисти, докато в „Академик Бултекс” те станаха повече, след като от трансформирания „Левски” под тепетата отидоха Никола Маравич и Димитър Димитров. Това обаче също е част от играта с оранжевата топка.

В другите реванши от четвъртфиналите нямаше никаква изненада и на полуфиналите ще видим мега сблъсък между „Левски Лукойл” и „Балкан”. В другата двойка ще се надлъгват „Академик Бултекс” и „Рилски спортист”, като не е сигурно кой полуфинал ще бъде по-интересен. Преди години Ямбол бе домакин на турнира за Купата на България, логиката уж сочеше нашият тим, който бе от много скъпи чуждестранни състезатели, да стигне до финала, но отборът ни се препъна в „Левски” още в първия мач. За да бъде тогава всичко извън логиката, пребогатият „Лукойл-Академик” изгърмя посред Ямбол, разсечен от нямащия асове в редиците си „Рилски спортист”.

ЗПоради тая непредсказуемост турнирът за Купата на страната е съвсем различна пиеса. И както даваха предимство на „Берое” на четвъртфиналите срещу пловдивския „Академик”, така и не е никак сигурно, че новият носител на трофея ще излезе от сблъсъка между „Левски Лукойл” и „Балкан”….

Борислав Ненов

About the Author :