Търси се новият № 1 на ямболския спорт

indexБроени дни остават до избора на най-добрите десет ямболски спортисти за 2016 година. Церемонията по награждаването ще бъде в четвъртък, 15 декември, от 19 часа в ресторант „Тунджа”.

Отминаващата 2016 година не бе сред успешните за ямболския спорт. Олимпиадата в Рио де Жанейро премина без участник от нашия град, като за последен път Ямбол имаше спортист на летните Олимпийски игри през твърде далечната 1996 година.

20 години е голям период, но това е  реалността. Реалността щеше да е съвсем друга, ако в Ямбол ръководните фактори не поставяха извън класацията за спортист на годината боксов клуб „Априлец”. Тази нелепост пречи в анкетата да е поставен Даниел Асенов, спортистът, който игра между белите въжета на ринга в Рио.

Миналогодишният носител на приза най-добър спортист на Ямбол бе състезателят по киокушинкай  Георги Дойчев, преди него триумфира Георги Илиев, състезател по скокове на батут. Няма вероятност Илиев да е отново № 1, тъй като тази година бе слаба за него. Иначе Илиев е сред най-титулованите в тази спортна анкета, той три пъти е избиран за номер 1 на града.

В последните шест години почти пълна хегемония имат  състезателите по скокове на батут. Освен Георги Илиев, спортисти на годината станаха и Ясен Иванов,  през 2012 г., и Валерия Йорданова, през 2011 година.

Класацията за десетте най-добри спортисти на Ямбол датира от 1971 година. Първият номер 1 на града ни е борецът по свободна борба Байо Баев, многократен световен и европейски първенец в категория до 52 кг.

Най-много пъти, четири, е номер 1 на Ямбол Димитър Минчев – състезател по спортна акробатика.

About the Author :