Тържествено откриха Центъра за обществена подкрепа в Тенево

DSC07613Зам.-социалният министър Лазар Лазаров и Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила” дойдоха в Тенево за официалното откриване на новата социална услуга на община „Тунджа” – Център за обществена подкрепа. Тя се реализира в рамките на проект „Насърчаване на процесите на социално включване в българското село чрез разкриване на Център за обществена подкрепа с. Тенево” и се финансира от Фонд „Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика.

Проектът е насочен към деца и младежи в риск от 7 до 18 години и техните семейства от Тенево и 12 тунджански села, които в рамките на 8 месеца ще получават специализирана помощ и подкрепа от педагог, психолог и социален работник. Партньор на община „Тунджа” по проекта е читалището в Тенево, което ще помогне децата да бъдат включени в различни културни и образователни прояви, за да се приобщят по-лесно и да усетят подкрепата на обществото. Проектът е на стойност 31 976.30 лв., от които 27 384,62 лв. осигурява Фонд „Социална закрила”, а 4 591,68 лв. е съфинансирането от община „Тунджа”. След приключванетона проекта общината ще кандидатства социалната услуга да стане делегирана от държавата дейност.

DSC07629Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев подчерта, че този проект ще надгради опита на общината в предлагането на социалните услуги за деца и млади хора. Той благодари на зам.-министъра за подкрепата при одобряването на проекта, защото това е четвъртата нова социална услуга, която общината открива през тази година.

Зам.-министър Лазар Лазаров подчерта, че проектът е одобрен и защото инициативата идва от местната общност. Той подари на екипа на Центъра икона на Св. Мина, който е закрилник на семейството.

В тържественото откриване се включиха децата от детската градина на Тенево с песни и танци и фолклорен състав.

DSC07612 DSC07633DSC07631DSC07641 DSC07643DSC07648 DSC07668 DSC07676

About the Author :