Тържествено откриха Музикалните празници “Златната Диана 2018”

IMG_0646Ямбол, 15.04.2018 г.

С изпълнения на цигулка страдивариус от 1710 г. от блестящия цигулар Светлин Русев днес в залата на Безистена тържествено бяха открити Музикалните празници “Златната Диана 2018”. Празниците се провеждат в годината, когато камерен оркестър “Дианополис” отбелязва своята 50-годишнина. През 1968 г. в Ямбол за пръв път на живо звучи камерна класическа музика под диригентската палка на маестро  Николай Султанов. Всеки момент от своето земно съществуване той работеше за Ямбол като град, в който и може и трябва да има висока култура. Той не само създаде, а и превърна КО “Дианополис” в най-добрия посланик на културата на Ямбол в Европа, припомни водещата актрисата Велика Видева – думи, които бяха посрещнати с аплодисменти от многобройната IMG_0687публика. Благодарности бяха изказани и към първите и най-дългогодишните оркестранти, които с любов и всеотдайност към музиката са писали продължават да пишат творческата история на “Дианополис”. Те бяха изброени поименно, а и част от тях бяха в залата. Също име по име бяха изпратени с аплодисменти и онези музиканти, които вече не са сред нас. Изброени бяха нашите и чуждестранни гастролиращи артисти, с които е свързана творческата история на “Дианополис”.

От 5 години главен диригент и художествен ръководител е маестро Константин Илиевски и оркестърът е във възход. А музикалните празници “Златните Диана” са върховото събитие през годината за оркестър “Дианополис”. Организатори са община Ямбол, Общинско предприятие за туризъм и култура, НЧ “Съгласие” и КО “Дианополис”.

IMG_0640Музикалните празници бяха открити от кмета на Ямбол Георги Славов в присъствието на народния представител Юлиян Папашимов и председателя на Общинския съвет д-р Ибришимов. Градоначалникът определи музикалните празници като едно от най-значимите културни събития в живота на Ямбол. На ямболска сцена посрещаме имена от европейска и световна слава, какъвто е Светлин Русев. С това доказваме, че качествените значими музикални събития не са само привилегия на големите градове. Още по-ценното е, че възпитаваме вкус и усет към истинско изкуство сред все по-широка аудитория, което се доказва от препълнената зала днес, заяви Г. Славов.

Концертът започна с Адажио за струнен оркестър от Красимир Кюркчийски. В следващите изпълнения се включи и звездата IMG_0674на събитието цигуларят Светлин Русев, професор във Висшата консерватория за музика и танци в Париж. Той е роден през 1976 г. Свири като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, симфоничния оркестър на Индианополис и др. От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. Солист е и на тържеството откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС през тази година.

Концертът продължи с Песен от Панчо Владигеров, Севдана от Георги Черкин, “Кармен фантазия” от Пабло де Сарасате и Симпъл Симфони от Бенджамин Бритън.

“Златната Диана” продължава утре, 16 април, с концерт на дуото Боян Иванов- кларинет и Лизиен Чен-пиано; вторник, 17 април – “Травиата” от Верди, оперен спектакъл на Държавна опера Пловдив и сряда, 18 април – Теодосий Спасов и Фестивален оркестър “Златната Диана” – гала вечер.

IMG_0628 IMG_0632 IMG_0635 IMG_0636 IMG_0644 IMG_0646 IMG_0650 IMG_0656 IMG_0657 IMG_0660 IMG_0661 IMG_0663 IMG_0668 IMG_0673

About the Author :