Тържествено откриха Музикалните празници “Златна Диана” 2019

IMG_8192С концерт на талантливия музикант Иван Данко и на камерен оркестър „Дианополис“ днес, 21 април 2019 г, в Безистена тържествено бяха открити поредните Музикални празници „Златна Диана“. За 45-ти път градът е потопен във възвишената атмосфера на живата класическа музика, бяха думите на водещия. „Златната Диана“ е един от културните феномени, музикалната визитка на Ямбол. Благодарност беше отправена към всички организатори и партньори на празниците: община Ямбол, ОП „Туризъм и култура“, Ямболска регионална туристическа асоциация, НЧ „Съгласие“.

Ямбол се гордее с Музикалните празници „Златната Диана“, заяви заместник-IMG_8174кметът Илияна Бицова при откриването на събитието. С респект тя припомни за създателя – маестро Николай Султанов, подчерта, че именно камерен оркестър „Дианополис“ възпитава поколения ямболци в любов към класическата музика. Обърна внимание на възходящото развитие на оркестъра през последните години под ръководството на маестро Илиевски – художествен ръководител и диригент на оркестъра и концертмайстора Красимира Султанова.

IMG_8204Специален гост на първия концерт беше Иван Данко (Германия), изключително талантлив музикант, произхождащ от Словакия, който още на 21-годишна възраст печели конкурс за позицията на соло обоист в Щутгартската опера. Този невероятен успех е само началото на неговата бляскава кариера, включваща не само концертни изяви като солист на най-реномираните европейски оркестри и концерти с различни камерни ансамбли, но и няколко оценени студийни записи. Този музикант от световна класа, вече е добре познат на българската публика: през 2018 г. той е солист на симфоничния оркестър на БНР, а през 2016 г. под палката на маестро Илиевски Иван Данко е солист на Софийска филхармония, като специално за този съвместен концерт Константин Илиевски е оценен от Съюза на IMG_8176българските музикални и танцови дейци с Кристална лира за 2018 г., в категорията диригент.
Съпровождан от КО “Дианополис”, ръководен от неговия художествен ръководител в ролята на чембалист, Данко изпълни два концерта за обой от Антонио Вивалди и Алесандро Марчело. Особено произведението на Марчело съдържа някои от най-добре познатите барокови мелодии, свързвани днес не само с историческия им произход, но и с множеството филми в които е използвана музиката на италианския композитор.

IMG_8209Камерен оркестър “Дианополис” изпълни още едно изключително популярно произведение – Адажиото на Томасо Албинони, в което прозвуча и органът, намиращ се в ямболския Безистен – на органът свири Константин Илиевски. Прозвуча и сюитата “Антични арии и танци” от още един италиански композитор – Оторино Респиги, който обаче за разлика от Вивалди, Марчело и Албинони, предлага поглед към ренесансовата музика през призмата на 20 век.

Концертът беше едно стилно и емоционално начало на музикалните празници!

IMG_8173 IMG_8180 IMG_8187 IMG_8197 IMG_8205 IMG_8206 IMG_8207 IMG_8208

About the Author :