Тържествено откриха жътвата в Търнава

DSC07290С превърналата се в традиция церемония тържествено беше открита жътвата в тунджанското село Търнава. За трета поредна година организатори са фирма „Пеликан Агро”, която обработва основно землището на Търнава.  Тази селскостопанска година фирмата работи 10 000 дка, засети с пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица, но предвигжда следващата година да станат 14 000 дка.

На церемонията присъстваха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет Нели Стефанова, кметът на Търната Андон Матев и други гости, а домакини бяха Таня и Теодор Тодорови, собствениците на фирмата.

DSC07248Молебен за спорна работа и добра реколта отслужиха Ставрофорен свещеноиконом и Архиерейски наместник отец Панайот Чакъров и Ставрофорен иконом отец Василий. Те осветиха и новата техника на фирмата – комбайн, който по думите на собствениците е най-модерният не само в ямболска област, но  и в България и трактор.

Ритуално зажънване представиха на нивата самодейците от пенсионерски клуб в село Чарган.

Първият ожънат сноп самодейците дадоха на собствениците на фирмата, който беше откупен с желязна пара и голяма книжна пара, които са символ на здравето и благоденствието, а снопът е символ на хляба и на реколтата. Вторият сноп самодейците връчиха на кмета на община „Тунджа”, чорбаджията на цялата община, за да има здраве, хляб и благоденствие за цялата тунджанска територия.

DSC07284На собственичката на фирмата беше дадена и брадата –букет от полски цветя и стръкове от ожънатото жито, което е символ на края на жътвата, с пожелание да завърши успешно с големи добиви и по-малко черни облаци, които да я бавят и да влошават качеството на реколтата.

По традиция след ритуала в парка на селото имаше програма с изпълнения на самодейци от цялата тунджанска община, а собствениците на фирмата дадоха курбан за здраве.

DSC07242 DSC07250DSC07274 DSC07277 DSC07278 DSC07285 DSC07291 DSC07302

About the Author :