Тържествено осветиха арменската църква „Сурп Агоп“ в Ямбол

DSC02726Днес тържествено беше осветена Арменската апостолическа православна църква „Сурп Агоп“ в Ямбол. Ритуалът по осветяването, който започна в събота привечер и продължи до днес в 12 часа, беше извършен от Архиепископ Езрас Нерсисян, втори по ранг в църковната йерархия и брат на Католикоса на всички арменци Карекин II. Заедно с него в богослужението участваха Епископ Татев Агопян от Румъния и свещеници от арменски храмове в страната.

DSC02728Специални гости на освещаването бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, Н.Пр. Армен Сгаргсян – извънреден и пълномощен посланик на Армения, Ехиязар Узунян – почетен консул на Армения в България, народните представители Юлиян Папашимов и Николай Пенев, кметът на Ямбол Георги Славов, областният управител Димитър Иванов, експремиерът Ренета Инджова, композиторът Хайгашод Агасян и дарители. Церемонията събра и стотици арменци от страната и чужбина.

DSC02733В поздравителното си слово вицепрезидентът Илияна Йотова призова да помним поуките от богатата арменска история, които са и част от ценностната система на българите. Първата от тях е, че можеш да имаш всичко на този свят, но лесно можеш да го загубиш; втората е, че парите са важни, но още по-важно е достойнството и семейството, а третата е, че не бива да съдиш прибързано никого, защото не знаеш дали след това ще ти помогне или ще те предаде. „В България създадохме може би най-добрия етнически модел в Европа – имаме етнически общности, които живеят мирно като съседи и си помагат при нужда, нека така да възпитаваме децата си и занапред, защото имаме нужда от това и то ни прави силни”, каза още Илияна Йотова и пожела новият храм да стане дом за всеки, който се нуждае и в него да се въздават молитви за благодарност за съхранението на двата ни народа.

DSC02736Арменската църква в Ямбол е 13-та поред в страната и е последната осветявата от почти цял век. Градежът й продължи 18 години. Началото е поставено през далечната 1999 г. с искане до ОбС за предоставяне на терен, върху който да бъде изграден храма. Следват три години в очакване и, когато най-после предложението е гласувано, арменската общност в Ямбол получава терен от 1050 кв.м., който се намира в широкия център на града. Следват още няколко години на безпаричие и бюрокрация. Дългоочакваната първа копка на храма е на 16. 12. 2006 г. Две години по-късно – 13.12.2008 г., според канона на Арменската апостолическа православна църква в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Ритуалът води архиепископ Дирайр Мардигян, духовен водач на арменсите от Румъния и България.

DSC02739Безпаричието отново замразява строежа до 2013 г., когато с бавни темпове започва издигането на молитвения дом. Огромен жест към арменската общност в Ямбол прави Общинският съвет, който през август 2016 г. със свое решение дарява безвъзмездно на Църковното настоятелство терена, предоставен преди това с отстъпено право за строеж.

Проектът на сградата е дарение от архитект Алла Бадваганян и съпругът й инж. Жирайр Бадваганян.

DSC02741Първото дарение прави покойният Гаро Шаклиян от Сливен. Сред дарителите са Антраник Шакариян – председател на Епархийския съвет на ААПЦ в България, Рупен Чавушян, Масис Багданян, Агоп Кюрегян, Църковното настоятелство на Шумен с председател Арменаг Гюмюшян, община Ямбол,  сем. Красимира и Ончо Ховсепян, Агоп Ердеклиян, Светлан Делибалтов, Църковните настоятелства на София, Бургас, Хасково и Добрич, както и десетки по-скромни дарители – арменци и приятели на арменската общност.

DSC02745Егея Ердеклиян е човекът проектирал и лично изработил двата кръста, осветени и издигнати над куполите на официална церемония през август 2014 г.

Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” е Соня Аршавир, председател на Църковното настоятелство в Ямбол и член на Епархийския съвет.

Тя сподели, че днес може би е най-щастливият й ден, след раждането на дъщеря й, защото с много труд, с неприятности, които трябва да бъдат забравени, е завършено едно голямо дело. „Казват, че църквата остава за векове, хората да се помолят, да намерят спокойствие, да намерят уют в душата си”, каза още Соня Аршавир и допълни, че храмът помага да стигнеш до Бог, макар че той се търси най-вече дълбоко в себе си, защото е в сърцата хората.

DSC02769Тя не скри, че чувства голямо удовлетворение, но не пропусна да каже и че много хора са й помагали, за да се стигне до освещаване на храма. Тя обясни и че е много щастлива, че са ги уважили епископът от Румъния, епископът от Москва, което е голяма чест за ямболската църкваи за града.

„Соня е една жена с едно голямо сърце, тя даде искрата в Ямбол. Тази искра сега трябва да се поеме от хората, да стане пламъче и този пламък трябва да стане огън на вярата”, каза Антраник Шакариян, председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България.

DSC02790 DSC02846 DSC02850

 

 

 

 

 

About the Author :