Турнирът по борба в памет на Петко Дерменджиев и Иван Кръстев стана международен

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ събота, 29 април, в Ямбол ще се проведе поредното издание на турнира по борба в памет на заслужилите майстори на спорта Иван Кръстев и Петко Дерменджиев. Схватките в зала „Диана” започват от 10 часа, състезанието е за деца, момчета и момичета, както и за кадетки. За първи път ще има международно участие на мемориалния турнир, в Ямбол пристигнаха борци от Молдова и Македония.

Иван Кръстев Турлаков продължава да е единственият ямболски спортист печелил медал от Олимпиада. Това стана в Мюнхен през лятото на 1972 година, когато Кръстев завоюва бронзовото отличие. Петко Дерменджиев е от по-старата генерация борци на „Лъсков”/Ямбол/, печелил е медали от световни и европейски първенства, но няма отличие от Олимпиада. Иван Кръстев почина много рано, докато Дерменджиев бе по-дълго време сред нас. И двамата в различни периоди от живота си бяха треньори по борба в Ямбол

Бронзовият медал на Иван Кръстев от Олимпиадата в Мюнхен остана в национален мащаб на заден план, тъй като България спечели 6 златни медала от най-големия спортен форум, както и 10 сребърни и 5 бронзови, което сега ни изглежда невероятно, ала бе факт.

При борците злато донесе роденият в село Калчево Петър Киров, но по онова време той отдавна бе състезател на столичния „Академик”, а не на „Лъсков”. Другият борец, върнал се с шампионска титла от Федерална република Германия, бе Георги Мърков.

Схватките от турнира в памет на Кръстев и Дермеджиев ще протекат в рамките на един ден, те включват надпревара в следните
категории:
Подготвителна група – кат. 28, 32 и 38 кг
деца – кат. 42, 47, 53, +73 кг
момчета – кат. 53 и 59 кг
момичета – кат. 44 кг
кадетки – кат. 65 кг

About the Author :

Leave a reply