„Тунджа” ще организира автентичен кукерски празник „Кукериада”

07От 2019 г. община „Тунджа” ще организира сама Национален кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите”, залагайки на автентичната кукерска традиция. Това съобщи кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и поясни, че по изрично настояване на община Ямбол, общината се оттегля от организацията на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”.

08Още на 16 октомври община Ямбол е уведомила с писмо община „Тунджа”, че иска да бъде единствен организатор на „Кукерландия” и не е отговорила на желанието на „Тунджа” да не нарушават добрата 19-годишна история на фестивала.

01Националният кукерски празник „Кукериада” ще бъде ежегодна проява с конкурсен характер, а право на участие в конкурсната програма ще имат всички кукерски групи от община „Тунджа“ и поканени от организаторите кукерски групи от страната.

„Кукериада“ ще бъде многопластов и динамичен празник на автентичната кукерска традиция с проявления във всички населени места на община „Тунджа“, в които са живи или се възраждат уникалните маскарадни игри.

През  2019 г. Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите” ще се проведе от 22 до 24 февруари.

02Началото на празника ще бъде в село Чарган, чиято кукерска група е с 80-годишна история. На откриването на 22 февруари /петък/ от 18.00 ч. от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще бъдат пресъздадени символиката и обичаите на Сирни Заговезни, на основата на местните традиции в спектакъла „Тунджа, земя кукерска”. Космическият глас на Валя Балканска, гайдите на Петър Янев и Формация „Орфикус“, ще се слеят с красотата на автентичната маскарадна традиция.

Конкурсната програма, наречена „Кукериада“, ще се проведе във втория празничен ден – 23 февруари от 9.00 ч., отново в центъра на с. Чарган. Групите ще се състезават за Голямата награда на фестивала – Златна кукерска хлопка с парична премия от 1000 лв. Всички участващи групи ще получат награди и парични премии за опазване, съхраняване и популяризиране на автентичната кукерска традиция.

03В рамките на Националния кукерски празник, участници и гости ще могат да видят изложения на занаяти, свързани с кукерите – изработване на колани, хлопки, цървули и др. Ще бъде организиран Панаир на траханата и кукерската трапеза – съвместно с НЧ „Просвета-1928“, с. Чарган. Тази проява ще бъде с конкурсен и презентационен характер, ще може да се дегустират традиционни за селата на община „Тунджа“ рецепти за трахана, представени от кулинарния експерт Иван Звездев и от жители на общината. Кукерските групи също могат да се включат в Панаира на кукерската трапеза, като представят характерни ястия, с които са посрещани кукерите в тяхното населено място.

 

04„Кукериада” ще бъде оригинална и с това, че освен в конкурсната програма, поканените за участие гостуващи кукерски групи ще могат да  участват в кукерски празник в още едно населено място на общината. Идеята е, след представянето им в Чарган, гостуваща и местна група заедно да посещават селото на тунджанската група и да изпълнят кукерския обичай там.

Пренасяйки духа на „Кукериада“ в населените места с кукерски традиции, паралелните празници представят кукерските игри в тяхната най-естествена и жива среда. Това превръща „Кукериада“ в един по-различен празник, който показва кукерските игри пълноценно, необременени от състезателен дух, регламенти и статути.

05По време на Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите” ще се състои и фотопленер „Тунджа – долината на кукерите“, съвместно с Ямболска фотографска общност. С най-добрите снимки ще бъде организирана изложба, посветена на Празника на община „Тунджа“ и Международен ден на Земята 22 април.

На третия ден от „Кукериада“ 24 февруари от 10 ч. в село Кабиле, ще се състои празника с конкурсен характер „Деца играят на кукери“ и преглед на детски маскарадни групи, съвместно с Детска градина „Изворче“ и НЧ „Напредък-1930“, с. Кабиле. Там ще бъдат изложени рисунки от конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми кукер“ – съвместно с Център за изкуство и извънучилищни дейности, с. Кабиле.

06Съпътстващи прояви ще бъдат Детска кулинарна работилница „Гюзлеми и карталаци” с Иван Звездев и Неделен урок „С игрите на баба и дядо”.

В следобедните часове на третия празничен ден в центъра на село Генерал Инзово ще се проведе „Камила”– Празник на обичая „Джамал”. След представянето на „Джамал“ ще има и на кулинарно предизвикателство „Да сготвим бежанешки катми” – с участието на Иван Звездев и жените на село Генерал Инзово, с което приключва и тридневната програма на празника.

About the Author :

Leave a reply