„Тунджа” празнува

Tundja_praznik_2014_1Кулминацията на тунджанските празници тази година е точно на 22 април – Денят на Земята, който е обявен и за Ден на община „Тунджа”. Празнично беше настроението пред сградата на община „Тунджа” не само заради музиката, която огласяше центъра на Ямбол, но и заради слънчевото време, което сякаш беше в унисон с празника на общината. По традиция началото на тържествената церемония постави Фолклорен ансамбъл „Тунджа”, за да докаже общоизвестната истина, че и той е едно от богатствата на общината. За празника си „Тунджа” събра много скъпи гости. На церемонията дойде сливенският митрополит Йоаникий, Сергей Панкрушкин – първи секретар на посолството на Руската федерация, всички народни представители на Ямболски избирателен район – Атанас Мерджанов, Кирчо Карагьозов, Иван Чолаков и Димитър Иванов, областният управител Николай Пенев, кметовете на Стралджа и Болярово – Митко Андонов и Христо Христов, изпълнителният директор на РАО „Тракия” проф. Иван Върляков, ръководители на държавни и регионални институции и др.
„Празникът е чудесен повод да отправим сърдечната си признателност към трудовите хора на нашата община, да им благодарим за всеотдайността и таланта, с който те постигнаха успехи във всички сфери на обществения живот”, обърна се в приветственото си слово към хората кметът на „Тунджа” Георги Георгиев, който отново изтъкна едно от най-големите постижения на общината – формирането на единна общност от хора, които са разбрали, че само заедно и обединени могат да решават проблемите си по-добре. В моменти на равносметка, какъвто е празникът, кметът припомни, че 2014 г. започна с рекорден бюджет от 13 682 931 лв., което е с над 3,7 млн. повече от предходната година. Очакваните инвестиции в строителството през годината ще надхвърлят 20 млн. лв., от които над 17 млн. лв. са европейско финансиране, а над 2,6 млн. са национално финансиране. Общината продължава да работи по спечелените и да получава одобрение на нови проекти, като само през 2014 г. ще се финансират 27 проекта за над 22 млн. лв.
„Цифрите на Tundja_praznik_2014пръв поглед са скучни, но те са не само овеществения труд и мисъл на много хора в общината, но и са своеобразна кръвоносна система, която осигурява по-добра среда за живеене”, подчерта още Георги Георгиев. Той не пропусна да отбележи какво прави общината за тунджанските деца с новите групи в детските заведения, с откриването на нова детска градина в Хаджидимитрово и новите детски площадки, които ще се изградят по проект, с освобождаването от такса за децата до 4 г. и с намалението за останалите, с безплатното хранене и целодневна организация на учебния процес за всички ученици и не на последно място с насърчаването на даровитите тунджански ученици и студенти със стипендии и финансови помощи, благодарение на благотворителната инициатива. Георги Георгиев очерта накратко и другите постижения на общината в останалите сфери на обществения живот.
Областният управител Николай Пенев поздрави тунджанци за празника и подчерта, че вярва в успешното развитие на общината с общите усилия на всички. Той припомни, че община „Тунджа” спечели финансиране от Публичната инвестиционна програма на правителството за два проекта на стойност близо 1 млн. лв.
Поздрав към жителите на община „Тунджа” отправи и първият секретар на посолството на Руската федерация Сергей Панкрушкин. Той подчерта добрите взаимоотношения между „Тунджа” и Руза, които продължават да се развиват и задълбочават и не пропусна да отбележи, че „Тунджа” е една от най-бързо и динамично развиващите се общини в България. Той пожела на община „Тунджа” процъфтяване на региона, като допълни: „нека вашите деца да остават тук в родните си места и продължат започнатото от вас за развитието на общината и за добрите отношения между хората от България и Русия”.
Поздравителни адреси за празника изпратиха председателят на Народното събрание Михаил Миков и новият кмет на Руза.
„Една от ценните характеристики на община „Тунджа” е, че няма модерна социална идея, която да не е намерила място в нейната политика, това е нещото, което извисява общината, което дава стабилност, сигурност на всеки гражданин на общината, на всеки възрастен, на всеки млад човек, който иска да остане в родното си място”, каза в поздравителното си слово и народният представител Атанас Мерджанов, който предаде поздравите към тунджанци и от името на председателя на парламентарната група „Коалиция за България” и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.
Молебен за здраве и благоденствие на общината и на нейните хора отслужи Сливенският Митрополит Йоаникий и Архиерейският наместник Панайот Чакъров.
Следобяд празникът продължи в Симеоново с концерта „Огънят на поколенията”.

Диана Иванова

About the Author :