„Тунджа в три изложби” в галерия „Кирил Кръстев”

Тунджа в три изложбиКакво може да се получи, когато в една изложбена зала съберете художници от Ямбол, Сливен и Одрин? За малкия коктейл е ясно, макар че имаше времена,  в които подобна среща можеше да прерасне в страхотен купон, на който няма да  му стигне нощта.

В нашия, конкретния случай, миналата седмица, на 12 ноември, видяхме едно кротко съжителство между творците от Одрин, Сливен и Ямбол, събрани с платната си, а някои дойдоха и тялом, в малката галерия, носеща името на големия културтрегер Кирил Кръстев.

Реката, това бе темата, която е тласнала вдъхновението на тези автори, а техните произведения са имали пътешествие през различни периоди от личното им битие. Реката е Тунджа, разбира се, а наименованието на изложбата, „Тунджа в три изложби”, се оказа, че не е поставила в тесния корсет на задължителната тематичност художниците.

Без да подценявам, но и без да надценявам присъствието на платна на автори от Сливен и Ямбол, сякаш най-интересните, най-любопитните творби бяха на майсторите на изобразителното изкуство от Одрин. Айхан Четин, Ерсан Саръкая, Дениз Гьозкудан, Гьозан Темизел представят на ямболските почитатели платна, които имат различен творчески почерк, което винаги е хубаво. За мен бе много особено като чувство, да открия прилики между картините на Темизел и на големия майстор на четката от Пловдив, майстор с национална значимост, Георги Божилов-Слона. Гьозан Темизел работи с много топла палитра, той дава в картините си една мозайка на някой град, може и да е Одрин, разбира се, може и да е много други градове, които не са мегаполиси, и все още имат атмосферата на тихото време, времето на топлия здрач, на човешките бавни жестове и думи.

Дори когато след мигове ще последва бурен, бравурен епизод, който обаче не променя интимността на тия улици, къщи, квартали. Платната на Темизел са своеобразен калейдоскоп на някогашен, но и днешен град, град, имащ щастливата участ да не бърза убийствено, а да пие бирата си на последните въздишки от циганското лято. Има нещо интересно и в творбите на Айхан Четин, с неговите преливащи, „забулени” хора.

В „Тунджа в три изложби” Ямбол участва по-скоро про форма. Нашите майстори явно са се притеснявали от тематичността и са отбягнали участието в подобен форум. Радостина Колева, Диана Йорданова, Коста Стоянов, Петър Тепсизов, който и бе от тези, които говори при откриването на изложбата, участват със свои произведения. Тепсизов е плътно до темата на изложбата, като е представил два пейзажа на реката. С две квалитетни работи участва Цветан Казанджиев, н неговите стилни и едроформатни в случая платна, не могат да компенсират усещането, че от ямболска страна е участвано  ей така, по „задължение”.

Сливен, тъй близък и тъй ненавистен понякога на ямболлии, е пратил  добра флотилия на „Тунджа в три изложби”, на самото откриване на изложбата дойде и техният председател на Дружеството на художниците, както и деканът на Факултета за изящни изкуства в Тракийски университет в Одрин. Сред сливенци по-интересно участие е това на Александър Дойчинов, чийто две платна да тотална опозиция на всичко друго в изложбата. Благовеста Желязкова, Велин Динев, Анжела Терзиева също бяха сред „пратениците” на Сливен, като пред творбите на Динев и Терзиева има защо зрителят да се позастои. И ако се претегли на везните, „Тунджа в три изложби” не е в никакъв случай естетическа катастрофа, а една, ако не впечатляваща,то любопитна в известна степен изложба.

Което е достатъчно основание да се продължат подобни изложби.

Борислав Ненов

About the Author :

1 Comment to “„Тунджа в три изложби” в галерия „Кирил Кръстев””
 • спец
  December 8, 2015 - Reply

  СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ!!!!ВЕЧЕ ОКОНЧАТЕЛНО РАЗБРАХ ЧЕ СИ
  ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА…ВИНАГИ СЪС СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ…..МАЙ СИ ЗАБРАВИЛ КАКВО ПИСА ПРЕДИ ГОДИНИ ЗА ИВАН ЧОЛАКОВ…..ДА ТИ ПРИПОМНЯ ЛИ ИЛИ ДА ГО ПОМЕСТЯ…..ЩЕ ТИ СТАНЕ ТЪЖНО….
  А ЗА г-н РЕВАНСКИ НЕ СИ ТИ ЧОВЕКА ДА МУ ПРАВИШ ОЦЕНКА И ДАВАШ ПРЕПОРЪКИ….МОЖЕШ НО ПО ДРУГ НАЧИН…ДА СЕ БРЪКНЕШ В ДЖОБА!!!!
  И АКО Е ВЪЗМОЖНО ПРЕСТАНИ ДА ПИШЕШ ЗА БАСКЕТБОЛ…ЗАЩОТО ТОЙ ТИ Е КАТО ДНЕШНАТА МЪГЛА ДАЖЕ И ПО ЛОШО…И В МЪГЛАТА ПАК МЪГЛА?????

Leave a reply